Az Országgyűlés elnöke kezdeményezi a miniszterelnöknél, hogy egy tekintélyes értelmiségiekből álló szakértői bizottságot kérjen fel szakvélemény összeállítására az átvilágítást érintő törvényjavaslatok kapcsán.

Szili Katalin házelnök a kormányfőhöz írt levelében jelzi, hogy szerda este egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel az ellenzéki és kormánypárti ügynöktörvényekről. Az egyik a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szól, a másik pedig az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről. A tárgyalás nem vezetett eredményre, továbbra is más elképzelései vannak az ellenzékieknek és a koalíciós pártoknak.

Mint Szili Katalin írja, a témákról - amennyiben szükséges - a politikai konzultációt a jövőben is folytatni kívánja, tekintettel arra, hogy a döntés előkészítésének fontos eleme a várható politikai és a társadalmat érintő következmények vizsgálata.

"Figyelemmel arra, hogy a szabályozás rendkívül körültekintő és széles körű alkotmányossági, szakmapolitikai és szakmai megalapozást igényel, kezdeményezem miniszterelnök úrnál, hogy egy tekintélyes értelmiségiekből álló szakértői bizottságot kérjen fel szakvélemény összeállítására" - áll a parlament elnökének levelében.

Korábban:

Az MSZP visszavonta az ügynöktörvény tervezetétét

Nehéz tárgyalások az ügynöktörvényről