Gy. Németh Erzsébet: Mozgásba hozom a várost

"Nem lépek vissza Demszky Gábor javára, és az MSZP sem fog erre kérni" - mondta az MSZP főpolgármester-jelöltje az [origo]-nak adott interjújában. Gy. Németh Erzsébet nyolc éve a fővárosi MSZP-frakció tagja, jelenleg frakcióvezetője, országgyűlési képviselő. Legfontosabb terve a közlekedés fejlesztése, az úthálózat bővítése, a tömegközlekedési eszközök korszerűsítése és a 4-es metró megépítése.

Frissítés kell a városvezetésnek

Miért akar az MSZP önálló főpolgármestertindítani az SZDSZ-es Demszky Gábor ellen, aki már háromszor nyert, és legutóbb az MSZP is támogatta?

Demszky Gábor a rendszerváltás óta főpolgármester. 12 év alatt nagyon sok mindent tett ezért a városért, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy 12 év bármilyen pozícióban sok idő. 12 év alatt az ember elfásulhat, megcsontosodhat, és ilyenkor szükség van a váltásra. Egy friss szem több mindent észrevesz, mint amikor valaki megszokásból végzi a tevékenységét. Ez az egyik oka. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy az MSZP a tavaszi választásokon ebben a városban döntő fölénnyel nyert. 32 egyéni körzetből 27-et megnyertünk, az V. kerületben pedig a mi jelöltünk visszalépése juttatta mandátumhoz az SZDSZ képviselőjét. A listás eredmények a következők voltak: az MSZP 44 százalékot ért el, a Fidesz 31-et, az SZDSZ pedig, amelynek listáját Demszky Gábor vezette, 9,51 százalékot. Ez a támogatottság természetessé teszi, hogy az MSZP-nek legyen önálló főpolgármester-jelöltje.

Demszky Gábornak a 12 év arra is lehetőséget teremtett, hogy országosan ismert politikussá váljon, Önt viszont nem nagyon ismerik a budapestiek sem. A hátralévő idő elég lesz?

Én ezért mindent meg fogok tenni. A modern politikai marketing eszközeivel ennyi idő alatt bárkit ismertté lehet tenni, erre sok példát ismerek. Engem az ország legerősebb pártja, a nagyobbik kormányzó erő, a szocialista párt támogat. Ez is lökést fog adni az ismertségemnek. Tehát én nem látok problémát az ismertség széles körű megteremtésében. Mióta kiderült, hogy én leszek a jelölt, szinte minden reggelemet tévé- és rádióstúdiókban töltöm. Tavasszal jó néhány olyan új képviselőjelöltünk volt, aki nagy meglepetésre győzni tudott miniszterekkel és ismert személyiségekkel szemben.

Elképzelhető, hogy az MSZP ismét visszalépteti saját jelöltjét Demszky Gábor javára? Ez esetben visszalépne-e?

Nem lépek vissza, és az MSZP sem fog erre kérni.

Mi a véleménye a harmadik jelöltről, Schmitt Pálról?

Ő egy nagyon jó sportdiplomata, kiváló sportember, aki sajnos nyolc éve nem él Magyarországon, így Budapesten sem. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól ismeri a világ számos nagy városát, de talán kevéssé ismeri a budapestiek problémáit. Bár tudom az újságokból, hogy most mint egy kisdiák, napi 6-8 órát tanul. Az én előnyöm vele szemben pontosan az, hogy nyolc éve ezért a városért dolgozom a frakcióban, tudom, mik a város legnagyobb problémái, mik azok az értékei, amiket mindenáron meg kell őrizni, és van elképzelésem arról, hogy hova tudna ez a város fejlődni. Ehhez most a politikai hátszél is nagyon-nagyon jó, hiszen a Medgyessy-kormányban megvan az elszánás, hogy ez a négy év a budapestiek számára egy felfelé ívelő időszak legyen. Schmitt Pál nehéz helyzetben lesz, hiszen akárhogy tagadja is, ő a négy évig Budapest-ellenes politikát folytató Fidesz jelöltje.

A legfontosabb a közlekedés fejlesztése

Mennyiben lenne Ön más főpolgármester, mint Demszky Gábor?

A szocialisták másképp gondolkodnak a városról. Mi úgy gondoljuk, hogy fontos egy városban az infrastruktúra, hogy legyenek utak, hidak, csatorna, elvigyék a szemetet, de legalább annyira fontos, ha nem fontosabb ennél maga az ember. Én a város és a kampányom középpontjába az embert szeretném állítani, azt akarom, hogy otthonosabb Budapesten éljenek. Ez persze nem azt jelenti, hogy az előbb elmondottakra nem figyelnék kellő hangsúllyal. Mozgásba akarom hozni ezt a várost. Az elmúlt négy évben tulajdonképpen szunnyadó állapotba került Budapest, ami egyértelműen az Orbán-kormánynak volt tulajdonítható, mivel megvont forrásokat a várostól, illetve építkezéseket, beruházásokat állított le. A Medgyessy-kormány partner a változáshoz. Nemcsak Budapest, hanem minden önkormányzat esetében úgy gondolja, hogy akkor van mód valódi önkormányzásra, ha ahhoz a pénzügyi fedezetet biztosítja a kormány.

Hol kezdené a munkát?

Ennek a városnak az első és legfontosabb problémája a közlekedés. A város szinte fuldoklik ebben a hatalmas autóáradatban. Míg a ´70-es, 80-as években ezer emberre 80 autó jutott, napjainkban 320 fölött van az ezer emberre jutó gépkocsik száma. Az útjaink - egy-két kivételtől eltekintve - nem lettek szélesebbek, nyilvánvalóan a minőségük is romlott. Szeretnék tehát előrelépni az úthálózat fejlesztése területén, szeretnék előrelépni a tömegközlekedés helyzetének a megváltoztatásában. Kulcskérdésnek tartom, hogy az előző kormány által elhalasztott 4-es metró beruházás mihamarabb elinduljon. Azt mondják a szakemberek, hogy ha ebben a kormányzati ciklusban mihamarabb el tud indulni, akkor 2006-ra be is tudjuk fejezni a metróépítést. Természetesen ez a beruházás felgyorsítását igényli. Le kell cserélni a régi villamosokat, és több mint három év után a Nagykörúton az új, korszerű, alacsony padlós villamosok is megjelenhetnének végre. Ennek a beruházásnak a tendereztetése éppen most van folyamatban. Szintén cserélni kell a teljes autóbuszparkot is. Ez is százas nagyságrendű autóbuszcserét jelent, és folytatni szeretnénk az új trolik beszerzését is. Ezenkívül kulcskérdésnek tartom, hogy a BKV-t mint vállalatot hozzuk rendbe, és egy korszerű céggé alakítsuk át.

A második nagy megoldandó feladat az egészségügy. Azt hiszem, hogy ha az új kormány elindul az egészségügyi reformok útján, akkor ez kihatással lesz az önkormányzatokra is. Nekünk tulajdonosként az a kötelességünk - és ebben minőségi változást szeretnénk elérni -, hogy a kórházak, szakrendelők felújítása folytatódjon.

Nagyon fontos előrelépni a köztisztaság és ehhez szorosan kapcsolódva a közbiztonság területén, hiszen a közbiztonság nem elsősorban csak bűnüldözés és bűnmegelőzés kérdése. A biztonságérzetünket az is nagyon negatívan befolyásolja, ha lepusztult, koszos, szemetes, kutyapiszkos városban kell élnünk és közlekednünk. Már ebben az évben is dupla pénzt kapott a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat arra, hogy a főváros útjait, köztereit megtisztítsa. Az eredményekhez szükséges az is, hogy a kerületi önkormányzatokkal együttműködjünk, és a kerületi önkormányzatok a saját területükön, illetve a lakók a saját területükön, előkertekben, kertekben megtisztítsák a környezetüket. Akkor, ha mindenki, akinek ebben az ügyben dolga van, összefog, sokkal szebb lesz a városunk.

Mennyire tartja hatékonynak és elfogadhatónak a térfigyelő kamerákat a belvárosban? Támogatja, hogy továbbiakat felszereljenek, vagy inkább megválna az eddigiektől is?

Ahova a városban ilyen térfigyelő rendszert telepítettek, azokon a helyeken ez megoldást hozott. Nagyon jó tapasztalatok vannak. Ezeket ki kell terjeszteni, mert megfigyelhető, hogy ahol bevezették a térfigyelő rendszert, onnét arrébb vonultak a bűnöző csoportok. Lehet, hogy az a megoldás, ha a frekventált területeket bekamerázzák. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy ez semmiféle személyiségi jogot ne sértsen.

Megoldásnak tartja-e a dugók megszüntetésére azt a korábbi tervet, hogy kitiltsák az autókat a belvárosból?

Támogatom, hogy azokban a belvárosi utcákban, amelyek elsősorban lakóövezetek - itt kisebb utcákról van persze szó -, sétálóutcákat alakítsanak ki a kerületi önkormányzatok. Ugyanakkor azt kár lenne felvetni, hogy egyszerűen tiltsuk ki az autóforgalmat a belvárosból. Azokat a megoldásokat kell szorgalmazni, hogy akik ügyeiket intézni vagy dolgozni jönnek be a városba, a város külső részein, metrómegállók mellett, őrzött parkolókban hagyhassák az autóikat, és akkor talán ez a borzasztó nagy forgalom csillapítható lenne. Ugyanilyen fontos ahhoz, hogy a belvárost tehermentesítsük, hogy az M0-s körgyűrű tovább épüljön a város körül. Ma az átmenő forgalom nagy része azért kénytelen az Árpád-hídig bejönni, mert nem tud máshol a Dunán átkelni. Ennek egyik feltétele, hogy északon egy új Duna-híd megépüljön. A parkolást is át kell emellett alakítani, az nem jó megoldás, hogy az autósoknak azt kell lesni, hogy most kerületi területen állnak vagy fővárosin, és ha kerületin, akkor véletlenül se a fővárosi parkolóórából vegyen jegyet, mert akkor hiába vesz jegyet, még jól meg is büntetik. Ki kell alakítani az egységes parkolási rendszert, és valamelyest lehetne csökkenteni a parkolási tarifákon, vagy legalábbis az elkövetkezendő időben túlzott emelést nem kell végrehajtani.

A főváros is adós a türelmi zónák kijelölésével. Ön hová irányítaná a prostituáltakat?

A jobboldali konzervatív kormány hozta azt az álságos és végrehajthatatlan törvényt, mely szerint az önkormányzatoknak türelmi zónát kell kijelölniük a saját területükön különböző feltételek megléte esetén. Mára bebizonyosodott, hogy a törvény rossz. Én nem tudok olyan önkormányzatról Magyarországon, ahol véglegesen ki tudtak volna jelölni türelmi zónát. Ha az élet bebizonyítja valamiről, hogy a gyakorlatban nem megvalósítható, akkor a törvényen kell változtatni. Úgyhogy én itt elsősorban törvénymódosítást várok.

Népszavazás döntsön az olimpiáról

Támogatja, hogy Budapest pályázzon a 2012-es olimpiára?

Maga az olimpiai eszme és az, hogy Budapest majd egyszer olimpiát rendezzen, abszolút támogatandó cél. Ugyanakkor ahogyan a Fidesz ezt kampánytémává silányította, és ehhez Schmitt Pál mint a Magyar Olimpiai Bizottság tagja is asszisztált végig, az az olimpiai eszmével szemben méltatlan. Az előző kormány által megbízott cég készíti a megvalósíthatósági tanulmányt, ez valamikor a nyáron készül el. Ezt várjuk meg, nézzük meg, hogy ebben mi van, a szakértő cég milyen feladatsort vázol fel ebben a tanulmányban az olimpia 2012-es megrendezése érdekében. Ahhoz azonban ragaszkodnék, hogy ebben a kérdésben népszavazás döntsön.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

Gy. Németh Erzsébet portréja az MSZP honlapján

Korábban:

Az MSZP nem támogatja Demszkyt

Gy. Németh Erzsébet az MSZP főpolgármester-jelöltje

Nem készülnek Gy. Németh visszaléptetésére