Csütörtökön az SZDSZ elnöke találkozott a köztársasági elnökkel Medgyessy Péter ügye miatt. Kuncze Gábor biztosította az államfőt arról, hogy a koalíció stabil, és hogy nincs alkotmányos válság. A pártelnök szerint az ügyben azoké a felelősség, akik a titkos irattárból kilopott papírokat lobogtatják.

Csütörtökön Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke tanácskozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel a Medgyessy Péter kormányfő kémelhárító múltja miatt kialakult helyzetről. A pártelnök a találkozó után elmondta, arról tájékoztatta a köztársasági elnököt, hogy nincs alkotmányos válság, a koalíció stabil és a kormány élvezi a koalíciós partok támogatását. Kuncze szerint semmilyen új információ nem hangzott el a megbeszélésen.

Az ügy lezárásával kapcsolatban elmondta, hogy körvonalazódik a megoldás: feláll az MDF kezdeményezte vizsgálóbizottság, amely a kormányfő múltját vizsgálja majd, és reméli, hogy az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottság is létrejön. Ez az elmúlt 12 év miniszterelnökeinek, minisztereinek és politikai államtitkárainak a múltját vizsgálná meg.

A végleges megoldás nyilván egy hosszabb folyamat lesz, de a felelősség azoké, akik felrúgták a szabályokat és titkos irattárból kilopott papírokat lobogtatnak - mondta Kuncze Gábor, majd hozzátette: erre az egyedüli megoldás a nyilvánosság. A politikus kérdésre válaszolva kijelentette: nem tart attól, hogy az ügynek hatása lesz az őszi önkormányzati választásokra.

Kuncze elmondta, a titkosszolgálati iratok kutathatóságával, és a közéleti szereplők múltjának nyilvánosságra hozásával kapcsolatos, szerdán visszavont két törvényjavaslatukat a jövő héten újra benyújtják.

A héten Pokorni Zoltán a Fidesz, és Kovács László az MSZP elnöke is tanácskozott a kormányfővel ebben az ügyben. Mádl Ferenc csütörtökön fogadta még Dávid Ibolya MDF-elnököt is, pénteken pedig magával az érintettel, Medgyessy Péterrel tanácskozik.

Ajánlat:

Dávid Ibolya: sorsdöntő lehet a Medgyessy-bizottság

Korábban:

Medgyessyt védte az MSZP elnöke az államfőnél

Mádl sem tudott Medgyessy múltjáról