Nem tervezett 35 milliárdos kiadás a HM-nél

Harmincötmilliárd forint nem tervezett kiadást talált a honvédség idei költségvetésében egy most lezárult minisztérium vizsgálat. Az új miniszter teljes gazdasági vizsgálatot rendelt el a tárcánál, mert szerinte amellett, hogy szűkös a HM költségvetése, a meglévő pénzt is pazarlóan használták fel az előző ciklusban.

Harmincötmilliárd forint nem tervezett kiadást talált a honvédség idei költségvetésében egy most lezárult minisztérium vizsgálat. A legnagyobb tétel a szolgálati törvényben 2003-tól előírt illetményrendezés előre hozatala egy évvel. A béremelések 20 milliárd forintos pluszkiadást jelentenek idénre, amelyet a tárcának a saját költségvetéséből kell kigazdálkodnia.

A védelmi minisztériumnak a kétéves költségvetés 2002-re 261 milliárd forintot irányzott elő. A NATO-nak tett vállalás szerint Magyarország a GDP-je 1,8 százalékát fordítja védelemre. Ebből 1,6 százalék jut a honvédelmi minisztériumnak. Ennek azonban igen kis része fordítható fejlesztésekre, mivel a HM felduzzasztott büdzséjében olyan tételek szerepelnek például, mint a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának és a sorállomány társadalombiztosítási ellátásának kiadásaihoz 12,5 milliárd forint - írja a Népszabadság.

Az új miniszter teljes gazdasági vizsgálatot rendelt el a tárcánál, mert szerinte amellett, hogy szűkös a HM költségvetése, a meglévő pénzt is pazarlóan használták fel az előző ciklusban. Ezért leállította a honvédségi üdülők felújításának programját, átvilágíttatta a tárca által alapított közhasznú társaságokat és részvénytársaságokat. Megvizsgáltatja azt is, hogy a honvédség által kezelt, várpalotai Zich-kastélyról miért mondott le a tárca előző vezetője, és engedte át az épület használati jogát tíz évre jelképes, egyforintos összegért a Trianon Múzeum magánalapítvány javára. A miniszter felülvizsgálja azt a 39 milliárdos pályázatot is, amelyet kilencezer rádió beszállítására a norvég Konsberg cég nyert meg, a szerződést azonban a tárca mind ez idáig nem írta alá.