Sikerült megfékezni a települések felé terjedő tüzet az egy napja lángokban álló Hortobágyon. A szakemberek remélik, hogy péntek estig lokalizálni tudják a tüzet. Továbbra is veszélyben van sok állat, köztük a kipusztulás szélén álló fajok is. Milliókat érő túzokot, kékvércsét, baglyot igyekeznek menteni a tűzoltók, a természetvédők és a környékbeli lakosság. A környezetvédelmi miniszter a helyszínen irányítja az akciót.

A Hortobágyi Nemzeti Park Pentezug környéki része csütörtök óta lángokban áll. 24 óra alatt 7000 hektárnyi területre terjedt ki a tűz. Péntek reggel helikopterrel a Hortobágyra utazott Kóródi Mária, környezetvédelmi miniszter, és Aradi Csabával, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójával, valamint a katasztrófavédelem munkatársaival együtt felügyeli az oltási-mentési akciót. Az oltás irányítása a nemzeti park repülőgépéről történik.

Az oltáshoz honvédségi helikoptereket is a helyszínre vezényeltek. A park minden embere segít az oltásban, rengeteg természetvédő is a helyszínre érkezett. A környéken élők munkagépekkel segítenek. Fényi Tibor, a miniszter tanácsadója az [origo]-nak elmondta, hogy péntek délutánra sikerült megfékezni a lakott települések felé terjedő tüzet, és megmenteni a vadlovakat. Szásztelek község néhány óráig közvetlen veszélyben volt. Jelenleg is le van azonban zárva a közelében futó 33-as főközlekedési út. Elmondta, hogy tűzvizsgálók legkorábban vasárnap kezdhetik el a munkájukat.

A veszélybe került Przewalskii-lovak a valaha egész Európában élt vadlónak, a tarpánnak a legközelebbi rokonai - áll a környezetvédelmi tárca közleményében. Ma már csak Mongóliában és Kínában élnek vadon. A vadlovakat a Washingtoni Egyezmény a közvetlen kipusztulás szélén álló fajok közt tartja számon, ezért védelmükért, a faj fennmaradásáért komoly nemzetközi erőfeszítések történtek. A Hortobágyon gyakorlatilag természetes körülmények között tartanak 30 lovat.

A területen élő őshonos álltok közül több fokozottan védett, veszélyeztetett fajt fenyeget a tűz, így a túzokot is, amelynek megmentéséért a hazai természetvédelem évtizedek óta küzd. Az adott területen 3-4 pár költ. A faj természetvédelmi értéke 1 millió forint. A 250 ezer forint természetvédelmi értékű réti fülesbagolyból 8-10 pár, a rétihéjábó 5-10 pár él a Hortobágyon. Veszélyben vannak a Hortobágy növény- és állatritkaságai, Európa egyedülálló kékvércse telepe, az épp most másodszor fészkelő madarakkal.

Ugyancsak veszély fenyeget 12-15 úgynevezett Heck marhát, ami leginkább az őstulokhoz hasonlítható állat. Ennek a szürkemarhával történő keresztezésével kísérletet tesznek arra, hogy az ősi formához hasonló példányokat tenyésszenek ki.

Tüzek a magyarországi nemzeti parkokban

Korábban:

Lakóházakat is fenyeget a hortobágyi tűz