Helikopterek indulnak haza a lengyel sérültekkel

Hétfőn négy, kedden két sérültet szállítottak haza Lengyelországba helikopterrel. A tervek szerint szerdán újabb öt beteg hagyja el Magyarországot. Az utazást szervező papot kedden budapesti Kútvölgyi kórházba szállították komoly légzési elégtelenségek miatt. Azonosították a hétfő hajnali Somogy megyei buszbaleset halálos áldozatait, akik között van a jármű sofőrje is. Az áldozatok lelki üdvéért szentmisét tartanak Balatonkeresztúron és a Szent István-bazilikában.

A hétfő hajnali buszbaleset halottainak azonosítása során kiderült, hogy a baleset pillanatában a járművet vezető sofőr is életét veszítette. Mind a 19 halottat azonosították, közöttük két gyermek van, nyolc nő és kilenc férfi. Az azonosítást nehezítette, hogy a buszon utazóknál csak harminc-egynéhány útlevelet találtak, és volt olyan utas is, akinek nem volt ismerőse a buszon.

A sérültek közül tegnap éjjel négyet hazaszállítottak Lengyelországba. A betegeket azon a különgépen vitték Varsóba, amellyel hétfő kora délután lengyel közlekedésbiztonsági szakértők és a buszbaleset áldozatainak több hozzátartozója érkezett Magyarországra.

A nagykanizsai kórházban ápolt 4 sérült ma vagy holnap elhagyja a kórházat. Két könnyebb sérült nem szorul további ellátásra. Két súlyos sérült gerincsérülést szenvedett. Miután ők ragaszkodtak a lengyelországi műtéthez, vákuummatracban, mentőhelikopterrel szállítják haza őket kedden. Megfelelő ellátás mellett maradandó károsodás nélkül felgyógyulhatnak.

Helikopterrel Keszthelyről Budapestre szállították kedden a a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba zarándokutat szervező papot. A sérültet légzési elégtelenség miatt szállították a Kútvölgyi kórház intenzív osztályára, az ott dolgozó orvosok ugyanis nagyobb tapasztalattal, jobb feltételekkel rendelkeznek a gépi lélegeztetésre szoruló betegek ellátásában.

A nagyatádi kórházban ápolt két sérült közül egyet mesterségesen lélegeztetnek. A beteg nincs közvetlen életveszélyben, de sérülései súlyosak: combtörést és kartörést szenvedett, és megsérült a mellkasa is. A másik páciens állapota jó. Bár csigolyatörést szenvedett, idegsérülése nincs. Orvosa beszámolója szerint a lábai tökéletesen mozognak, és valószínűleg teljesen rendbe jön. A jövő hét folyamán lesz szállítható.

Marcaliból egy súlyos sérültet átszállítottak a kaposvári megyei kórházba. Erre azért volt szükség, hogy elvégezhessék a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat, feltárhassák az esetleges belső vérzéseket. A mellkasi sérülésekkel kórházba került utas állapota a stabil. A balesetet követően eszméletlen állapotban, súlyos sérüléssel kórházba szállított asszony már jobban van, felismerte az őt meglátogató gyermekét, s az eredmények alapján nagyon jók az esélyei arra, hogy gyorsan felépüljön.

Marcaliban így 10 ember maradt a buszbalesetből. Közülük ketten csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, az ő szállításuk lehetséges volna, de itt vannak a hozzátartozóik, így egyelőre maradnak a kórházban. A súlyos sérültek között vannak, akik mellkas sérülést szenvedtek, az ő szállításuk pedig repülőgéppel nem javasolt - mondta az [origo]-nak Kundrát Anikó ügyeletes orvos.

A Zalaegerszegen ápolt öt sérült állapota javult. Két könnyebb sérültet, - akik csak zúzódásokat szenvedtek - már hazaengedtek. Három középsúlyos sérült szállítása 2-3 napon belül megtörténik, valószínűleg repülővel, orvosi kísérettel.

A tervek szerint szerdán újabb öt utas is hazatér Lengyelországba - mondta Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Szerdán újabb különgép indul Varsóból Magyarországra, amelyen a hozzátartozókon kívül lengyel pszichológusok is érkeznek, hogy lelki segítséget nyújtsanak a tragédia sebesültjeinek.

A buszkatasztrófában elhunyt tizenkilenc ember holttestét a hét végéig szeretnék lengyel földre szállítani. Az áldozatok lelki üdvéért szentmisét tartanak pénteken este 6 órakor Balatonkeresztúron, a római katolikus templomban. A mise után a résztvevők a tragédia helyszínén virágokat helyeznek el. Paskai László bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek is gyászmisét mutat be az elhunyt lengyel zarándokokért július 8-án, hétfőn 17 óra 30 perckor Budapesten, a Szent István-bazilikában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK