Négy sérült hazatért a különgéppel

Visszatért Varsóba hétfőn éjjel az a különrepülőgép, amelyen aznap kora délután lengyel közlekedésbiztonsági szakértők egy csoportja és a Balaton mellett szerencsétlenül járt lengyel turistabusz áldozatainak több hozzátartozója érkezett Magyarországra.

A repülőgép hazaszállított négy könnyebb sérültet, akiknek a magyar orvosok engedélyezték az utazást. Őket a varsói katonai repülőtérről mentőautók vitték kórházba.

Mieczyslaw Muszynski, az infrastruktúra minisztériumának közlekedési ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettese, aki a lengyel csoportot vezette, a varsói repülőtéren rendezett sajtóértekezletén azt mondta, hogy a baleset okára leghamarabb egy hét múlva derülhet fény. Kizárta, hogy a gépkocsivezető elaludt vagy ittas lett volna, és szakértők véleményére hivatkozva azt mondta, hogy a busz műszaki állapota is kifogástalan volt.

A miniszterhelyettes lehetségesnek mondta, hogy kedden újabb sérültek térhetnek vissza Lengyelországba, a lengyel fél felkészült hazaszállításukra. Köszönetet mondott a magyar hatóságoknak azért a gondos ápolásért és bánásmódért, amelyben a 32 sérültet és a hozzátartozókat részesítették. Kilátásba helyezte, hogy a jövőben a lengyel turistabuszok műszaki és biztonsági állapotát az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni, és megvizsgálják azt is, hogy az utaslisták rendben vannak-e, valamint azt is, hogy két gépkocsivezető viszi-e a csoportot. Közlése szerint hétfő éjfélig a 19 halott közül 16-ot sikerült azonosítani, három női holttest azonosításával a magyar rendőrségnek gondjai vannak, főként a hiányos dokumentáció miatt.

A PZU lengyel biztosítótársaság, mely a szerencsétlenül járt busz utasait biztosította, bejelentette, hogy előleget fizet a károsultak családjainak, és utazást szervez azoknak, akik meg akarják látogatni kórházban fekvő rokonaikat. A PZU igazgatóságának képviselői és kárfelmérői is a helyszínre érkeztek.

A ferencesek varsói templomában hétfőn este szentmisét mutatott be a halálos áldozatok lelki üdvéért és a sérültek gyógyulásáért Grzegorz Bartosik atya, annak a ferences rendtartománynak az elöljárója, amelyhez a zarándoklatot szervező stoczeki ferences kolostor tartozik. Ez volt a stoczeki ferencesek által szervezett kilencedik medjugorjei zarándoklat, az előzőek minden baj nélkül zajlottak le. A kolostor priorja, Wlodzimierz Machaluk atya közlése szerint a zarándoklatokat az egyik szerzetes vezette, aki a gépkocsivezetőkhoz hasonlóan tökéletesen ismerte az útvonalat. A csoporttal összesen öt pap utazott, közülük hárman vesztették életüket, és ketten sérültek meg, de nem életveszélyesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK