Az MDF az államfők között is keresné az ügynököket

Az MDF azt szeretné, ha az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottság tevékenységét kiterjesztenék az országgyűlési képviselők és a köztársasági elnökök múltjának feltárására, illetve az érintetteket beszervezőkére is.

Csáky András, a felállítandó testületbe delegált MDF-es képviselő úgy ítéli meg, hogy az SZDSZ - amely a rendszerváltás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgálná - "valójában nem nagyon akar kutakodni". Hozzátette: a testület lényegében az Antall-kormány megalakulásának időpontjától végezné a vizsgálatot és kizárólag kormányzati körökben, politikai államtitkárig bezárólag.

"Az MDF szerint 1990. február 15-e, a III/III-as csoportfőnökség megszüntetésének dátuma a vizsgálódás kiinduló pontja, és az átvizsgálandók körét is ki kellene terjeszteni a köztársasági elnökök személyére, valamint az országgyűlési képviselőkre, akik ettől az időponttól e tisztet betöltötték" - mondta Csáky András.

Az MDF azt is szeretné megismerni, hogy kik azok, akik "a vizsgálat hálóján fennakadtakat" beszervezték, hiszen - mint Csáky megjegyezte - visszaemlékezésekből tudható, hogy számos esetben zsarolással és egyéb fenyegetésekkel kényszerítettek hálózati tevékenységre embereket. "Miután az SZDSZ mindig hangoztatta, teljes körű vizsgálatot kíván, bízunk abban, hogy támogatják módosító indítványainkat, mert csak az ezekre a kérdésekre adott válaszok után mondhatjuk azt, hogy megnyugtató módon lezárható a kérdés, és megszűnnek az időről időre felröppenő gyanúsítgatások" - fogalmazott Csáky.

Az MDF-es politikus megjegyezte: tudják, a házszabállyal nem egyezik, hogy vizsgálóbizottsághoz módosító javaslatot nyújtsanak be, de remélik, hogy az SZDSZ figyelembe veszi az észrevételeiket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK