Vasárnap mindenképp szünnap

Az Országgyűlés 193 igen szavazattal, 157 ellenében, 2 tartózkodás mellett módosította a Munka törvénykönyvét kedden. A módosítás lényege, hogy a heti kötelező két pihenőnap közül egy vasárnapra esik a jövőben. Amennyiben egy munkavállaló mégis dolgozna vasárnap, arra a napra 50 százalékkal több bért kap, vagy ha a héten csak egy pihenőnapja marad, akkor a napi bér kétszerese illeti meg.

Az előterjesztők közölték: a változtatásokat a munkavállalók érdekeit és az EU-trendeket szem előtt tartva tervezték. Céljuk, hogy az a munkavállaló, aki vasárnap dolgozik, tisztességesen legyen megfizetve.

Az ellenzék elsősorban azt kritizálta a vita során, hogy a változtatással túl sok jogosítványt kapnának a szakszervezetek. Ilyen például egy-egy cég átszervezésébe, privatizálásába való beleszólási lehetőség és a kollektív szerződés kötésének joga. Többletköltséget róna a munkáltatóra, hogy a szakszervezeti tisztségviselőknek ki kellene fizetni az igénybe nem vett munkaidő-kedvezményt (kb. fejenként havi 2 óra).

Az ellenzék szerint az MSZP ezzel a javaslattal fizeti meg a szakszervezetek választási támogatását, ugyanis szerintük a kezdeményezés elsősorban a szakszervezetek és nem a munkavállalók érdekeit szolgálja. A szocialisták szerint csak az történik, hogy visszaállítják a szakszervezeti jogosítványokat, ami a szervezeteken keresztül a munkavállalóknak kedvez.

A törvényjavaslat elfogadása nem befolyásolja jelentősen a rendőrség, a kórházak, a közlekedésben dolgozók és más készenléti feladatot ellátók munkáját, valamint az üzletek vasárnapi nyitva tartását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK