200 millióval kevesebbet költenek augusztus 20-ra

Ismét a Gellért-hegyen rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot. A Miniszterelnöki Hivatal gyorsított közbeszerzési pályázaton dönt arról, hogy melyik cég szervezheti az eseményt. A MeH idén körülbelül 200 millió forinttal költ majd kevesebbet az augusztus 20-i ünnepségekre, mint az előző kormány tavaly.

Forrás: ORIGO

Idén újra itt lesz a tűzijáték
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Keller László, a MeH közpénzek elköltésének ellenőrzésével megbízott államtitkára az [origo]-nak elmondta: bár a rövid idő miatt gyorsított pályázaton dől majd el, hogy melyik cég rendezheti a tűzijátékot, a pályázat átláthatóságát és tisztaságát teljes mértékben biztosítani kell. "Felhívtam az illetékesek figyelmét arra, hogy a legnagyobb mértékben tartsák be a közbeszerzés szabályait" - fogalmazott Keller.

Az MSZP képviselői az előző ciklusban többször bírálták az Országimázs Központot a közbeszerzési pályázat megkerülése miatt, mert 2000-ben az OK - pályázat kiírása nélkül - a Fidesz választási kampányában is részt vevő Happy End Kft.-t bízta meg az augusztus 20-i rendezvénysorozat lebonyolításával.

Több szocialista politikus korábban azért is támadta a kormányt, mert a Happy End Kft. 2000-ben a hagyományos helyszínnek számító Gellért-hegy helyett a Dunán úszó hajókról rendezte meg a tűzijátékot. Ezt a megoldást több szakértő is tűzveszélyesnek nevezte, mert a magasban robbanó rakéták nagyobb veszélyt jelentettek a Parlament faállványzatára, mint a Gellért-hegy növényzetére. A Miniszterelnöki Hivatalban elmondták: az is a Gellért-hegyi helyszín mellett szólt, hogy többen láthatják a tűzijátékot így, mint az elmúlt két évben.

További támadásokra adott okot, hogy a Happy End Kft., szakítva a 33 éves gyakorlattal, nem a balatonfűzfői NIKE-Fiocchi Sportlőszergyártó Kft.-t, hanem egy külföldi céget bízott meg a látványosság megrendezésével, a korábbi ár kétszereséért.

Mivel az elmúlt két évben az augusztus 20-i rendezvény országos kiadásai elérték az 1 milliárd forintot, a MeH a költségek 20 százalékos csökkentését tervezi. Ennek ellenére azt ígérik, hogy idén sem lesz kevesebb látványosság, mint az elmúlt években. Ismét lesz tűzijáték a megyeszékhelyeken, és tartanak ünnepségek több vidéki városban is. A vidéki rendezvényeket a helyi szervezőkre bízza és pályázatokkal támogatja a Miniszterelnöki Hivatal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK