Az Állami Számvevőszék kifogásolja, hogy az elmúlt ciklusban nem készült el a nemzeti egészségfejlesztési program, és nem szabályozták az ellátórendszer kiadásait sem. A számvevők megállapítják, hogy késve teljesítette a szaktárca a kormány határozatait és nem találtak megoldást a kórházak eladósodására sem - írja a Népszabadság.

Elkészült az Állami Számvevőszék az Egészségügyi Minisztérium négyéves munkájáról készült jelentése.

Ebben komoly hiányosságként szerepel, hogy a törvény előírása ellenére a tárca nem készítette el a nemzeti egészségfejlesztési programot. A koncepciót az Országgyűlésnek kellett volna megszavaznia és ellenőriznie. Bár a kormány tavaly elfogadta az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Programot, de ez csak egy része a törvényben előírtaknak, így nem tér ki az ellátórendszer és a finanszírozás reformjára. A tervezet nem került az Országgyűlés elé.

A jelentés szerint a tárca elmaradt az egészségpolitika hosszú távú feladataival, a kormányhatározatok teljesítésével. Az elmúlt négy évben nem sikerült szabályozni az ellátórendszer kialakításának feltételeit. S bár számos jogszabály készült a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalmazásáról és előállításáról, ezek nem mérsékelték a kiadásokat. A számvevők megállapítják, hogy a szakminisztérium csak késve teljesítette a kormány határozatait. Felróják a vizsgálók, hogy a kórházak eladósodására sem sikerült stabil megoldást találni.

Megjegyzik, hogy nem sikerült teljesíteni azt a kitűzött célt sem, hogy az esetek 80 százalékában 15 percen belül érje ki a mentő a rászorulóhoz. Az ÁSZ-jelentés kifogásolja, hogy a sürgősségi betegellátásra biztosított forrásokból többek között orvoslakás és udvari WC is épült.

A röntgen-, altató- és radiológiai gépek tervezett cseréje a források szűkössége miatt maradt el. A röntgenek esetében a korszerűsítés a géppark hat százalékát sem érintette.

A támogatások odaítélése nyilvános pályázatokkal történt ugyan, ám gyakran egyénileg bírálta el ezeket a miniszter vagy államtitkára. A számvevők hozzáteszik, hogy a tárca szolgálati lakásokkal való gazdálkodása nem egyértelmű. Volt olyan eset, hogy tízmilliókat költöttek egy lakás bérleti jogának megvásárlására, felújítására, berendezésére miközben annak bérleti díja még a közös költséget sem fedezte - írja a Népszabadság.