Lemondott Pokorni Zoltán pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról, mert kiderült, hogy édesapja korábban együttműködött az állambiztonsági szolgálattal. Pokorni János egészen 1989-ig Pákozdi József néven írta jelentéseit. A láthatóan megtört Pokorni Zoltán - aki most tudta meg, hogy apja ügynök volt - a sajtótájékoztatón könnyekkel küszködve közölte: nem tudná úgy folytatni munkáját, ha folyton átkiabálnak a túloldalról: "Kérdezd apád, ő is ott volt!". A Fideszt a következő tisztújító kongresszusig Áder János vezeti. A frakció új vezetőjét a jövő hét hétfőn választják meg. Pokorni azt javasolja, hogy erre a posztra Deutsch Tamást válasszák meg.

Forrás: MTI

Pokorni Zoltán
A Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke, Pokorni Zoltán bejelentette, hogy lemond pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről, mert édesapja együttműködött az egykori állambiztonsági szolgálattal. A döntést a Fidesz székházában tartott rendkívüli sajtótájékoztatón közölte a politikus.

Pokorni Zoltán azzal kezdte nyilatkozatát, hogy a Népszabadság keretes cikkében olvasott egy hírt, ami nagyon meglepte. Meruk József újságíró a Budapest TV Kimondva-kimondatlanul című műsorában azt mondta, hogy az egyik ellenzéki képviselő édesapja Pákozdi József néven az állambiztonsági szolgálat ügynöke volt.

Pokorni Zoltán ezután felhívta édesapját, mert tudta, hogy akkor került ő is börtönbe. Pokorni János ekkor elismerte, hogy valóban beszervezték, és dolgozott az állambiztonsági szolgálatnak. 1953-ban államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 12 évre. 1956-ban Márianosztrán volt börtönben, és a forradalmárok kiszabadították. 1956 decemberében a hatóságok felhívást tettek közzé, kérték, hogy jelentkezzenek a felszabadított rabok. Pokorni János elment a rendőrségre, ahol azt mondták neki, hogy majd később keresik. Így is lett, Pokorni Jánost felkeresték a rendőrök, és közölték vele, hogy 9 év börtön vár rá, ha nem írja alá a beszervezési nyilatkozatot. Elvállalta, hogy hangulatjelentéseket, beszámolókat készít munkájáról, baráti társaságáról. Amikor Pokorni Zoltán erről beszélt édesapjával, akkor azt mondta neki, hogy senkit sem juttatott börtönbe, és senkinek nem okozott jelentős hátrányt.

"Nem kívánom senkinek, hogy 40 évesen kelljen megtudnia azt, amit én megtudtam" - közölte Pokorni, aki most szembesült apja múltjával. Most tudta meg, hogy szülei válása is ennek tudható be, mert édesanyja egy éjjel észrevette, hogy férje jelentést ír.

Forrás: ORIGO

Pokorni Zoltán szerint sem erkölcsi, sem politikai kényszer nincs arra nézve, hogy lemondjon. Azért döntött mégis így, mert úgy érzi, ezzel az üzenettel vissza akarták fogni őt a Medgyessy-ügyben, hogy ne érveljen az egykori állambiztonságiak személyének feltárása és a politikai életből való távozása mellett. "Nem fogom megtenni azt a szívességet, hogy magyarázkodni kezdek" - mondta a politikus. Ezt azzal magyarázta, hogy elmondhatná: apja nem közszereplő, így nem vonatkozik rá a törvény, akkor 27 éves volt, most pedig 74, és így tovább. Nem akarta, hogy ha az ügynöktémáról van szó, átkiabáljanak a másik oldalról: "Kérdezd apád, ő is ott volt!". Hozzátette: eddig nem volt benne indulat a témával kapcsolatban, most azonban "komoly indulat" van benne.

A Fideszt a következő tisztújító kongresszusig Áder János vezeti. A frakció új vezetőjét a jövő hét hétfőn választják meg. Pokorni azt javasolja, hogy Deutsch Tamás legyen az utóda ezen a poszton. A sajtótájékoztatón a láthatóan megtört, könnyeivel küszködő politikus azt kérte pártjától, hogy folytassák azt, amit eddig tettek. Ő nem tudna most ugyanúgy tovább dolgozni. Időre van szüksége, amíg feldolgozza az elmúlt tíz évet. 1989-ben már politikus volt, akkor, amikor apja elköszönt szt-tiszt kapcsolattartójától, aki Franciaországba emigrált.