Üvegcserepek okozhatták a hortobágyi tüzet

A tűzoltók azt állapították meg, hogy a Hortobágyon a múlt héten pusztító tüzet a nap sugarait összegyűjtő üvegcserepek okozhatták. Hétezer hektáron égett le a puszta.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Czéh István tűzoltó alezredes már tudni véli, hogy mi okozta a Hortobágyon a múlt héten pusztító tüzet. Találtak ugyanis egy árkot a Hortobágyi Nemzeti Park területén, amelyben üvegcserepek voltak. Úgy gondolják, hogy ezek az üvegdarabok gyűjtötték össze a nap sugarait, s ennek nyomán a kiszáradt árokban lángot foghatott a növényzet.

Az [origo]-nak nyilatkozva, Kovács Ferenc, a debreceni tűzoltóparancsnok két napja még azt állította, hogy az ilyen nagy kiterjedésű tüzek okait hetekig keresik és csak ritkán találják meg. Ehhez képest már egy héttel a tűz eloltása után Czéh azt állítja, hogy tévesnek bizonyultak azok a jelzések, miszerint már a tűz jelzését megelőzően négy órával füstöt láttak abban a térségben, amely később a tűz martaléka lett.

Czéh István tájékoztatása szerint a hortobágyi aljnövényzet múlt hét csütörtökön fél négy körül gyulladhatott ki. A nem sokkal később riasztott tűzoltók, mire a helyszínre érkeztek, már 500 hektárra kiterjedő tűzzel voltak kénytelenek szembenézni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK