Az MDF szerint Salgó László III/III-as volt

Balsai István szerint az a dokumentum, amely szerint a jelenlegi országos rendőrfőkapitány 1985-ben "megbízható, ellenőrzött forrásként működött közre a belső elhárításban", ellentmondani látszik annak, amit Salgó László saját állambiztonsági tevékenységéről elmondott.

Az MDF parlamenti frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Salgó László saját elmondása szerint hírszerző és kémelhárító volt, vagyis a III/I-es és a III/II-es csoportfőnökség alkalmazásában állt. Balsai István elmondta, a Heti Válasz című hetilap pénteki számában megjelenő, a Történeti Hivataltól származó dokumentum arra utal, hogy Salgó László a belső elhárításban is dolgozott.

A sajtótájékoztatón közreadott dokumentummásolat szerint Salgó László neve is szerepel azon a jelentésen, amely 1985 szeptemberében készült Lezsák Sándor íróról, Csoóri Sándor költőről, Ilia Mihály irodalomtörténészről, Baka István költőről, Nagy Gáspár költőről és Zalán Tibor íróról egy külföldi irodalmi díj odaítélése kapcsán. Balsai István hangsúlyosan hívta föl az információs jelentés megjegyzésére a figyelmet, amely szerint "az információban szereplő személyek valamennyien az ellenséges ellenzék képviselői".

A frakcióvezető megemlítette, hogy az információs operatív jelentés azt is tartalmazza, hogy "az információ forrása megbízható, ellenőrzött, a tartalma nem ellenőrzött". - A megbízhatóságot nyilván Salgó László jelentette, akinek ekkor már Makón kellett volna rendőrkapitányoskodnia, nyilván ez volt a fedőállása, mert ebben az időszakban megbízható, ellenőrzött forrásként működött közre a belső elhárítási tevékenységben, és korántsem a külső kémelhárítást végezte, hanem Lezsák Sándor képviselőtársunkat és az MDF által nagyra tartott Csoóri Sándor költőt figyelte meg - mondta Balsai István. Hangsúlyozta: az ügyet azért tartja jelentősnek, mert úgy látja, "mégsem tévedett Pokorni Zoltán, amikor úgy fogalmazott, hogy Magyarország a választások után egyfajta hálózati kft.-vé kezd átalakulni".

Balsai utalt az MSZP és az SZDSZ kijelentésére is, amely szerint "a múltat zárjuk le, foglalkozzunk a jövővel". - Igen szép kijelentés, de a múltat csak akkor tudjuk lezárni, ha mindenki az akkor végzett tevékenységét a nyilvánosság előtt feltárja - jelentette ki Balsai István. A frakcióvezető hozzátette, ezért is ragaszkodnak ahhoz, hogy az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottság valóban elvégezhesse a tényfeltárást, és erre megfelelő idő álljon rendelkezésére.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a mai eseményeket "nem kívánja értékelni, mivel nincsenek kellő információi". Hozzáfűzte: az Erzsébet hídi és a Parlament előtti tüntetés szervezésében és tevékenységében az MDF nem vett részt, az eseményekről csak a média tudósításaiból szerzett tudomást. Balsai István azt azonban megjegyezte: tudomása szerint a társadalmi szervezetek továbbra is elégedetlenek a választásokat követően kialakult helyzettel, és ezért az MDF is jónak látta volna, ha a szavazócédulák további megőrzésére módosítják a választójogi törvényt, de ez nem befolyásolta volna a választások eredményét. Az MDF frakcióvezetője szerint "ezzel elejét vehették volna a spontán, vagy bejelentett, vagy be nem jelentetett eseményeknek".