Kozmikus erőre hivatkoztak a tüntetők

Kevés, de határozott tüntető foglalta el csütörtök délelőtt az Erzsébet hidat. Mintegy ötven ember állt az autókordon előtt, a híd két oldalán néhány százan próbálkoztak csatlakozni hozzájuk. Amikor a rendőrök megindultak ellenük, gyorsan leszorították őket, néhányan azonban verekedni kezdtek, és vérző fejű sérülteket is elszállítottak. Ismert személyiségek közül csak az Orbán Viktor polgári körébe tartozó Makovecz Imre jelent meg.


Forrás: ORIGO


Kezdetben még csak vitatkoztak a
tüntetők a rendőrökkel
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Csütörtök reggel zárták le a tüntetők az Erzsébet hidat. Azonnal óriási dugó alakult ki a városban, több zsúfolt 7-es, 8-as busz rekedt a blokádban. Az ajtókat kinyitották, de nem nagyon akart senki leszállni. Többen veszekedtek a tüntetőkkel, hogy miért nem hagyják őket békén, mennének tovább, de végül kivárták türelemmel a végét. Fél tízre már a rendőrök lezárták a hídra vezető utakat, a forgalomban rekedt tucatnyi autóbusz és sok személyautó vesztegelt a hídon. A híd közepén a demonstrálók autói állták el a forgalmat. Fél tíz körül békés volt még a hangulat. A hídon keresztben láncot alkotó tüntetők a Kossuth-nótát, a Szózatot és a Himnuszt énekelték. Egyetlen tábla volt náluk, melyen a Számolják újra a szavazatokat! felirat volt olvasható. Egy Trianon feliratú nemzeti zászlót is lengettek. A rendőrök tőlük egy csuklós busznyi távolságra gyülekeztek. Felvonult több autómentő is, de egyelőre nem kezdtek hozzá a hidat elfoglaló járművek elszállításához.

 

Az autók előtt álló egyik hangadó az [origo] tudósítójának elmondta, hogy egyetlen szervezet sem áll a tüntetés mögött. "Magyar állampolgárok vagyunk, és azért jöttünk ide, mert magyarok vagyunk. Nem kellett megbeszélni, a kozmikus erő hozott ide, az erő, ami összetartja a magyarokat. Nem egyeztettünk senkivel, éreztük ma reggel, hogy itt a helyünk, mert megengedhetetlen, hogy a kommunisták csalással szerezzék meg a hatalmat." A blokádban állók között volt két bomberdzsekis kopasz és egy idősebb terepruhás férfi, hasonlóan öltözött fiatal fiúval, ők nemzetiszínű karszalagot viseltek, a többség azonban hétköznapi viseletben érkezett. Jó néhányan viseltek Trianon-ellenes és rovásírásos ábécét ábrázoló trikót.

A feszültség akkor kezdett növekedni, amikor a rendőrök nem engedték meg, hogy újabb támogatók csatlakozzanak a híd közepén állókhoz. A híd budai oldalát a hídfőnél már korábban lezárták, de ekkor a Pest felől érkezők előtt műanyag szalaggal, majd rendőrök sorfalával zárták le az utat. Közben a híd közepén ragadtak a tüntetők, a buszok véletlenül ottrekedt és gyalog távozni nem kívánó utasai és az újságírók. A tüntetők hívták az érkezőket: "Gyertek ide! Gyertek ide!" A várakozók közül néhányan megpróbáltak áttörni, és bár egy-két idős hölgyet átengedtek, a fiatalabbakat erőszakkal visszalökdösték a rendőrök. Ez az első incidens idegessé tette a hangulatot, és skandálni kezdtek az emberek: "Gyilkosok!", "Magyar rendőr velünk tart!" "Aki magyar, velünk tart!"

Ekkor folyamatos szóváltás volt a rendőrök és a tüntetők között. Egy idős férfi üvöltve ment oda a rendőrökhöz: "Éhezik a magyar nép, ti meg ide jöttök lőni?!" A rendőrök unott arccal fordultak félre.


Forrás: ORIGO


A dulakodás első pillanatai
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fél tizenegy körül érkezett egy rendőrségi Niva terepjáró, a tetejére szerelt hangosbemondóból felszólították a tüntetőket, hogy oszoljanak, és Buda felé hagyják el a hidat, különben erőszakkal oszlatják fel a blokádot. A tüntetők ekkor egy hatalmas nejlontranszparenst vontak maguk elé, "Számolják újra a szavazatokat!" felirattal.

Hamarosan sisakos, arcukat pleximaszkkal védő kommandósok érkeztek. Egymás mellé sorba fejlődve megindultak a blokádozók felé. Közben dulakodás kezdődött ott is, ahol közel száz ember akart csatlakozni a tüntetőkhöz.

Amikor a kommandósok elérték a sorfalban állókat, rövid időre farkasszemet néztek a tüntetőkkel, majd elkezdték lökni őket Buda felé. Egy Nagy-Magyarország pólós, hosszú hajú fiatal férfi különösen hevesen dulakodni kezdett a rendőrökkel, ütni próbált, és átszakítani a rendőrök szoros sorfalát. Erre a rendőrök kiráncigálták a tömegből, és hamarosan erősen vérző fejjel berángatták egy rendőrautóba. A tömeg üvöltözni kezdett: "Ávósok!" "Pártkatonák!" "Vesszen Medgyessy!" Egy fiatal fiú "Éljen a Magyar Revíziós Mozgalom!" jelszóval próbálkozott.


Forrás: MTI


Többeket véresre verve, a földre
kényszerítve bilincseltek meg 
Fotó: MTI
Öt perc dulakodás után a kordonban lévők hátrálni kezdtek, és körülbelül negyed óra alatt a rendőrök leszorították őket a budai hídfőig. Közben elkezdték lökdösni azokat is, akik addig a rendőrségi szalagnál várakoztak, és csatlakozni akartak a tüntetőkhöz. Őket a járdára parancsolták, ahonnan azonban egy másik rendőrcsoport zárlata miatt nem volt szabad az út Buda felé. Ekkor trágár üvöltözés kezdődött a tömegben, egy erőszakosan kötekedő embert itt is kiszedtek a tömegből, földre kényszerítve ütötték, majd elvezették.        

Lassan mégis megindult ez a csoport is Buda felé a híd járdáján, az úttest felőli oldalon rendőrök álltak, nem engedve a középen hátrálókat összekeveredni a járdára kényszerítettekkel.

A budai oldalon a járda mindkét oldalára szorultak emberek, és miután a buszok elhagyhatták a hidat, a rendőrök ismét lezárták az úttestet. A híd közepén több mint húsz rendőrautó állt. A budai hídfőnél tovább tartott az elsősorban szóbeli kötözködés, kis csoportokban veszekedtek az emberek a rendőrökkel, akik ugyanazt ismételve "Maradjanak a járdán és akkor nem lesz baj!" válaszoltak. Néha beszélgetéssé szelídült a vita: a tüntetők azt kérdezték, hogy miért nem voltak ilyen határozottak a taxisblokád idején, néhány rendőr pedig elismerte, ők is szívesebben mennének haza, úgyhogy tegyék ezt a demonstrálók is. Közben elszállították a blokádoló autókat.

A hídfőnél megjelent Makovecz Imre építész, akinek házában alakult az a Szövetség a Nemzetért nevű polgári kör, melynek tagja Orbán Viktor is. Makoveczet többen hangosan üdvözölték, ő pedig gondterhelt arccal hallgatta a rendőri brutalitásról szóló panaszokat.

A tömeg ismét énekelt néhány népdalt, majd lassan fogyatkozni kezdtek az emberek. Egy kis csoportban néhány nő a Pannon Rádiót hallgatta, a levegőben helikopterek köröztek. Amikor egy mentőautó jött el szirénázva, többen kiabálni kezdtek, biztos agyonvertek valakit. Közben a pesti oldalon nagyobb tömeg próbált a hídra lépni, őket a rendőrök szorították az Astoria felé. Az üvöltözés ott hangosabb volt, az ott tüntetők nem vettek részt a blokádban, hanem olyan későn érkeztek, hogy már egyáltalán nem tudtak a hídra lépni.

A tömeg lassan fogyni kezdett, és elterjedt a hír, a Parlament előtt folytatódik a tüntetés.

Magyari Péter