Itt elolvashatja az Erzsébet hídon és a Kossuth téren csütörtökön történt eseményekről készült valamennyi cikkünket.

Két tüntetőt elítéltek, kettőt pedig felmentettek

Gyorsított eljárással hoztak ítéletet öt tüntető ellen pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ketten pénzbüntetést kaptak, két embert felmentettek, egyikük tárgyalását pedig szeptemberig elnapolták. Valamennyien részt vettek csütörtökön a budapesti tüntetéseken, és emiatt előzetes letartóztatásba vették őket. 

Parlament-Astoria menet: az éjszakai tüntetés

A csütörtöki este revizionista nótákat énelkő fiatalok álltak a Kossuth térről kiszorított tömeg élére. Végigmentek a belvároson, az Astoriánál hirtelen előtűnő rohamrendőrök éjfél előtt oszlatták fel a mentet. A tömeg sokáig szervezetlennek tűnt, de este 10-től egy ismeretlen szervezetet képviselő csoport irányítani kezdte az embereket.

Mádl a kritika törvényes módját kéri

Megnyugtató, hogy valamennyi közjogi intézmény és minden parlamenti párt tisztában van azzal, hogy egy törvénytelen megmozdulás semmilyen formában sem elfogadható - nyilatkozta Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken az MTI-nek, a csütörtöki budapesti demonstrációk kapcsán.

Kisebb tüntetés volt péntek reggel is

A rendőrök több felszólítás után a Kossuth tér szélére kísértek mintegy 50 tüntetőt, akik csakúgy mint a csütörtöki események alkalmával, engedély nélkül gyűltek össze a téren. Ellenállást nem tanúsítottak. Korábban a Batthyány-örökmécsesnél mintegy 20-30 nő gyűlt össze a csütörtöki demonstráció folytatásaként. A helyszínen legalább 100 rendőr volt.

Tüntetés Budapesten - 4 sérült, 57 előállított

A főváros életét megbénító esemény után estére összesen 57 embert állítottak elő, és négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek. Azok közül, akiket a rendőrök elvittek, a többséget hazaengedték, csak azt a négyet nem, akiket még pénteken bíróság elé állítanak. A kár több 10 millió forint.

Könnygázzal oszlatták fel a tömeget

A Rákóczi úton, az Astoriánál ért véget az Erzsébet híd reggeli blokádjával kezdődött, majd délután a Kossuth téren folytatott és végül a fél városon át hömpölygő demonstráció a választási szavazatok újraszámlálásáért. A Kossuth téren este 9-re feloszlatott tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út irányába indult meg, majd a Nyugati tér és a Blaha Lujza tér után a reggeli blokád színhelye, az Erzsébet híd felé vette az irányt. Amikor látszott, hogy újra az Erzsébet hídra tartanak, a rendőrök az Astoriánál könnygázzal megkezdték oszlatni a tüntetőket. A rendőrök a Rákóczi úton bántalmazták a Népszabadság fotóriporterét. A fotós fejsérüléssel került kórházba.

Kozmikus erőre hivatkoztak a tüntetők

Az [origo] több tudósítója is a helyszínen követte nyomon az eseményeket. Az akció egyik szervezője tudósítónknak azt mondta, hogy nem készültek a hídblokádra, nem szervezett eseményről van szó. "Nem kellett megbeszélni, a kozmikus erő hozott ide, az erő, ami összetartja a magyarokat. Nem egyeztettünk senkivel, éreztük ma reggel, hogy itt a helyünk, mert megengedhetetlen, hogy a kommunisták csalással szerezzék meg a hatalmat."

Véget ért a négyórás hídblokád

Csütörtökön reggel nyolctól délig lezárta az Erzsébet hidat néhány tucat tüntető. Az akció résztvevői azt követelték, hogy számolják újra a szavazatokat, mert szerintük a kormány csalással került hatalomra. A demonstrálók nyolc autóval keresztbe álltak a hídon, ezzel megakadályozták, hogy autóval vagy busszal át lehessen kelni az Erzsébet hídon. Négy órán keresztül tartották magukat, végül a rendőröknek sikerült előbb elszállítani az autókat, majd a tüntetőket is leszorították az útról. Az akció néhány szervezőjét, akik megpróbálták áttörni a rendőrkordont, előállították.

MSZP: Határolódjon el a Fidesz a blokádtól !

A Fidesznek el kellene határolódnia az Erzsébet hídi tüntetőktől, mivel a legnagyobb ellenzéki párt is felelőssé tehető a demonstrációért, mert megkérdőjelezték a választások tisztaságát - mondta az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó.

Deutsch: A kormány felelős a tüntetésért

Az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli a felelősség az Erzsébet hídi tüntetésért, mert a sokakban megfogalmazódott kételyt a választások tisztaságát illetően nem engedték tisztázni - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke, aki elismerte, hogy a megmozdulás törvénytelen.

Medgyessy: Megengedhetetlen a törvénytelen tüntetés

A véleménynyilvánítás törvénytelen módszereit leghatározottabban elítélem - mondta Medgyessy Péter az Erzsébet híd lezárására reagálva. Szerinte ha valaki nem ért egyet az adott kormány politikájával, ellentétes álláspontjának kifejtéséhez megvannak a kulturált európai formák.

A rendőrök szerint humánus volt az akció

A rendőrség törvényesen, humánusan és emberközelien járt el - állította Kökényessy Antal budapesti rendőrfőkapitány az Erzsébet hídi tüntetés feloszlatása után. A hatóság 22 embert vett őrizetbe.

Eljárás indul a tüntetés szervezői ellen

A rendőrség bejelentette, hogy a gyülekezési jog megsértése miatt eljárást indítanak a hídblokád néhány szervezője ellen. A demonstrációt ugyanis nem jelentették be, nem kértek rá engedélyt. Akik ellen eljárás indul, 100 ezer forintos bírságra számíthat.

Öt év börtönt is kaphatnak az erőszakos tüntetők

Mivel a hídblokád résztvevői ellenszegültek a rendőri intézkedésnek, néhányan fizikailag is ellenálltak, nem csupán a gyülekezési jog megsértése miatt számíthatnak büntetésre. Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt akár öt év börtönre is ítélhetik őket.

A Pannon Rádió tagadja, hogy buzdított

A Pannon Rádió délelőtti műsorában helyszíni hangulatjelentéseket adott az Erzsébet hídi tüntetésről. Egy telefonon bejelentkező hang arra buzdította a rádió munkatársait, hogy minél több embert küldjenek a helyszínre. A rádiónál ugyanakkor tagadják, hogy a tüntetésen való részvételre szólították fel hallgatóikat. Az ORTT vizsgálatot indít az ügyben.

Megbénította a várost a hídblokád

A délelőtti hídblokád megbénította a fővárost. Telítődött autókkal a Kiskörút, a Nagykörút végig oda vissza, és a Hungária gyűrű vonalán is sokkal erősebb volt a forgalom, mint máskor. A sugárirányú főútvonalakon befelé sok helyen csak araszolva jutottak előre a járművek, és ugyanez volt a helyzet a budai és pesti alsó rakpartokon is.

A tüntetők közleménye

A szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők tíz óra előtt közleményt olvastak fel a hídon. Ebben az akciót azzal indokolták, hogy szerintük választási csalások történtek, ennek ellenére nem számolták újra a voksokat. A választási visszaélésekkel kapcsolatos feljelentéseket pedig rendre figyelmen kívül hagyták az illetékes testületek.

MSZP: a tüntetők tesztelik a kormányt

Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke szerint a választási vereségükbe belenyugodni képtelen politikai erők felelőssége, hogy felbátorított és felpaprikázott szimpatizánsaikat törvénytelen magatartásba sodorják. Juhász szerint ezzel tesztelik az új kormányt, erőszakos cselekedetekre akarják kényszeríteni, de a tüntetőknek csalatkozniuk kell, a kormány csak törvényes eszközökkel lép fel a demonstrálók elllen.

Demszky szerint a szélsőjobb szervezte a blokádot

Demszky Gábor főpolgármester elhatárolódásra szólította fel a pártokat a reggeli Erzsébet hídi demonstráció kapcsán, amelyet nem polgári engedetlenségnek, hanem a szélsőjobb akciójának tart. Az SZDSZ-es arra biztatott, hogy a dugóban rekedt és kárt szenvedett polgárok pereljék be a tüntetőket.

Budapesti blokádok története

Budapesten a rendszerváltás óta már három alkalommal fordult elő, hogy tüntetők úttorlaszokkal bénították meg a főváros közlekedését. Ezek közül a legjelentősebb a három napig tartó taxisblokád volt1990-ben, amikor a taxisok az összes budapesti híd közlekedését elzárták.