Gyorsított eljárással hoztak ítéletet öt tüntető ellen pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ketten pénzbüntetést kaptak, két embert felmentettek, egyikük tárgyalását pedig szeptemberig elnapolták. Valamennyien részt vettek csütörtökön a budapesti tüntetéseken, és emiatt előzetes letartóztatásba vették őket.

Forrás: ORIGO Az öt tüntetőt rendzavarásért és a gyülekezési jog megsértéséért állították bíróság elé. Az első gyanúsított, Budaházy György volt a kommandósok szerint az egyik hangadó, ezenkívül esernyővel hadonászott, fenyegetően lépett fel, és nem engedelmeskedett a rendőri felszólításoknak. A védelem által hozott tanú ezeket tagadta, és Budaházy György is csak annyit ismert el, hogy passzívan ellenállt a rendőri utasításoknak, és azt kifogásolta, hogy miért pont őt emelték ki a tömegből. A rendőrség elzárással sújtotta volna az őrizetbe vett  tüntetőt, az ügyvéd viszont csak pénzbüntetéssel, mondván, ha elzárással sújtanák, akkor ez megzavarná a köznyugalmat.

A bíró végül 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta, mivel szerinte ennek is elegendő visszatartó ereje van, és nem látta bizonyítottnak, hogy esernyővel hadonászott volna a tüntető. Budaházy György elfogadta ezt, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Forrás: ORIGO A második gyanúsított, O. László a tárgyaláson azt állította, hogy véletlenül került a hídra. Közölte: munka közben áthaladt a hídon, amikor az előtte haladó gépkocsi hirtelen eltorlaszolta az utat. Hozzátette: bár szimpatizált a tüntetők céljaival, nem vett részt a megmozdulásban, szinte végig az autójában ült. Egy idő után azonban egy rendőr hozzálépett, és arra kérte, hogy kövesse. O. László állítása szerint ellenállás nélkül eleget tett a felszólításnak, majd elszállították a helyszínről.

A rendőrség azzal indokolta az intézkedést, hogy a gyanúsított a felszólítás ellenére sem hagyta el a hidat, majd szembefordult a rendőrökkel és ezzel akadályozta őket abban, hogy leszorítsák a tömeget a hídról.

A tárgyaláson tanúvallomást tevő rendőr ugyanakkor az előállításról készült jegyzőkönyvvel ellentétesen nyilatkozott. A rendőr megerősítette O. László állítását, miszerint önként beszállt a rendőrautóba. A jegyzőkönyv ezzel szemben azt tartalmazta, hogy a férfit földre teperték és megbilincselték, mert ellenállt.

A rendőrség jogi képviselője elzárást kért a vádlottra, míg ügyvédje az eljárás megszüntetését indítványozta. A bíróság végül megszüntette az eljárást a férfi ellen, mert bizonyítottnak látták, hogy véletlenül került a tüntetők közé.

Harmadikként tárgyalták annak a férfinak az ügyét, aki Trabantjával részt vett azb Erzsébet hídi blokádban. A férfi elleni vádat súlyosbította, hogy rendőrségi felszólításra, a blokád elleni fellépéskor sem volt hajlandó elhagyni a híd közepét. A férfi azzal védekezett, hogy nem a rendőrséget akarta akadályozni, hanem arra számított, hogy a rendőrségi akció után elmehet autójával dolgozni. A férfit akkor állították elő, amikor nem mozdult többszöri felszólításra sem a blokád felszámolásakor.

Egy negyedik gyanúsított tárgyalását szeptemberig elnapolták, mert a rendőrség tanúkat szeretne beidézni, és egy rendőrségi videófelvételt is be kívánnak mutatni. B. László ügyét így szeptember 3-án tárgyalják. Őt szintén az Erzsébet hídnál tartóztatták le, amikor megpróbálta visszalökni a blokád felszámolására készülő rendőrök sorfalát.

N. Márton ügyében döntött utoljára pénteken a bíróság. Őt nem a tüntetések idején fogták el, hanem este 10 óra körül, amikor a Kossuth téren magányos sétája közben felborított egy rendőrkodont. N. azzal védekezett, hogy véletlenül döntötte fel a kordont, a rendőrök viszont azt állították, hogy nekifutásból és kiabálva ment a kerítésnek. A rendőrök földre teperték és letartóztatták az eset után. N. Márton ellen a bíróság megszüntette az eljárást, mert találták bizonyítottnak, hogy direkt provokálta volna a rendőröket.

A tárgyalást nem tudták idejében elkezdeni, mivel a kis terembe csupán 5-6 ember fér be, a szimpatizánsok és hozzátartozók viszont legalább ötvenen vannak. Tizenöt kommandós érkezett tanúskodni.

Forrás: ORIGO Az [origo] helyszíni tudósítója szerint feszült volt a hangulat, a hozzátartozók kiabáltak. Az egyik vádlott édesanyja azt kiabálta fiának: "Hős vagy, fiam, annak neveltünk!" Egy másik anyuka azt állítja, hogy az előállítottakat megverték a rendőrök. A jelenlévők közül többen Trianon feliratú pólóban jelentek meg, néhányuknál magyar zászló vagy karszalag van. A tárgyalásra csak a közeli hozzátartozók mehettek be. A tárgyalás biztonságára legalább két tucat készenléti rendőr vigyáz.

A tárgyalóteremben érdeklődőként megjelent Grespik László volt közigazatási hivatalvezető is. A tágyalóteremben egy ideig jelen volt Kocsis Imre, a Lelkiismeret 88 csoport vezetője is. Azonban hangos bekiabálásaival zavarta a tárgyalást, így kivezették.

A kiszabható maximális büntetés 150 ezer forintos bírság, illetve 60 napi elzárás.

A rendőrség csütörtökön összesen 57 személyt állított elő, a többséget azonban hazaengedték.