Ismét a Gellért-hegyről lesz a tűzijáték

Az augusztus 20-i ünnepségekre 495 millió forintot különít el a kormány a második félévi költségvetési tartalék terhére. A szervezőket közbeszerzési eljárás keretében választják ki. Az esti tűzijátékhoz ismét a Gellért-hegyről lövik fel a rakétákat.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón ismertette: az Orbán-kormány nem különített el költségvetési forrást az augusztus 20-i ünnepségekre. Így a második félévi tartalék terhére kell forrást elkülönítenie a Medgyessy-kormánynak.

A kormány "békés és nyugodt nemzeti ünnep" megrendezésére készül - mondta Gál J. Zoltán. A rendezvények szervezőit közbeszerzési eljárások útján választják ki. A fő események Budapesten zajlanak, emellett több vidéki városban is sor kerül állami rendezvényre.

Budapesten egész napos családi ünnepséget tervez a kormány - mondta a kormányszóvivő. A Dunán légi- és víziparádéra kerül sor. A város több pontján lesz kirakodóvásár, komolyzenei és jazzkoncert. Az esti tűzijáték négy év után ismét visszakerül a Gellért-hegyre, mivel az onnét fellőtt rakétákat látni a legjobban.

A kormány 495 millió forintot különít el. A többi forrást piaci szponzoráció révén kívánják biztosítani.