A csütörtök délelőtt lezárt és hosszú ideig blokád alatt tartott Erzsébet hídon az ismert közéleti személyiségek közül csak Makovecz Imre jelent meg, aki Orbán Viktorral együtt a Szövetség a Nemzetért nevű polgári kör egyik alapítója volt. Makovecz megjelenését a tüntetők nagy éljenzéssel fogadták. Az építész péntek délután nyilatkozott az [origo]-nak a hídlezárás előzményeiről és a körülményekről.

Csütörtökön reggel 8 óra körül néhány tucat tüntető autókkal torlaszolta el az Erzsébet hidat, megbénítva ezzel a forgalmat mindkét irányban. Makovecz Imre éppen a munkahelyére tartott, mikor értesült az eseményekről. "Mikor hallottam a tüntetés hírét, szolidaritást éreztem azok iránt, akiket megvertek a rendőrök" - mondta az [origo]-nak.

Az építész nem politikai okokat lát a megmozdulás mögött: "úgy értesültem, hogy az akció véletlenszerűen szerveződött. Engem a politika nem nagyon érdekel. Inkább az érdekel, hogy az embereket ne verjék meg ebben az országban. Nem egymásra kéne mutogatni, hanem tenni kéne az ellen, ami a tegnapi eseményeket kiváltotta" - mondta.

Makovecz úgy vélte, hogy a csütörtöki események oka az ország és a társadalom kettészakítottsága. "Az ország egyik fele európai szintre tudott emelkedni. Ez azt jelenti, hogy magyarnak érzi magát és ezt büszkén vállalja. Velük szemben állnak azok, akik ezt az érzést lenézik, vagy nem tudnak vele azonosulni".

"Unom az árkok betemetéséről szóló meséket. Mindegy, hogy milyen politikai beállítottságú kormány van hatalmon, ha nem tud együtt haladni a saját fajtájával. Az embereknek elegük van abból, ami ebben az országban van" - jelentette ki végül Makovecz.

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör, melynek Makovecz Imre is tagja pénteken a csütörtöki megmozdulást támogató közleményt jutatott el az MTI-hez. A dokumentum szerzői úgy fogalmaznak: "az elmúlt hetek eseményei egyértelműen azt mutatják, hogy a hatalomra került pártok és holdudvaruk demokratikus eszközök használatával lopakodó diktatúrát valósítanak meg, amely ellen parlamenti módszerekkel alig lehet fellépni".

A közlemény szerint ez a helyzet a magyar társadalom jelentős részében csalódottságot és felháborodást ébreszt. Bár a szerzők a július 4-i megmozdulásokat törvénytelennek minősítik, a tüntetők célkitűzéseit a nemzeti érdekek kifejeződésének tartják, és együttérzésükről biztosítják a tüntetőket. A tüntetők céljait elfogadják és kijelentik: a csütörtökön megfogalmazott követelések ugyanazok, amelyeket a polgári pártok törvényesen próbáltak képviselni.

A közlemény, hasonlóan a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz a hálózatok kormányának nevezi a Medgyessy-kabinetet. A szerzők követelik a kormánytól "a valódi rendszerváltozást, a kádárista diktatúra felelőseinek a közéletből történő teljes körű eltávolítását, a demokrácia megvalósítását, a hiteles tájékoztatást és a valódi sajtószabadság megteremtését".

"Használjunk fel minden törvényes eszközt a lopakodó diktatúra megállítására" - zárul a dokumentum.