Környezetvédelmi kommandó felállítását javasolja Illés Zoltán fideszes politikus. Az új testület tagjai fegyverviselési engedélyt is kapnának tervei szerint. A szaktárca új, fegyveres szervezet létrehozása helyett a természetvédelmi felügyelők jogkörének bővítését tervezi.

Fegyverrel is védhetnék a környezetet a zöldkommandó tagjai Illés Zoltán, a környezetvédelmi bizottság fideszes alelnöke szerint. A 15-20 fős, nagyobb környezeti károk elhárítására létrehozandó testület tagjainak Illés javaslata szerint ugyanis fegyverviselési engedélyt kellene biztosítani.

A helikpoterekkel és kamionokkal megerősített csapat tagjai egész nap riaszthatóak lennének. A katasztrófák megfékezése mellett bejelentés nélkül ellenőrizhetnék az ipari vállalkozásokat. Illés számításai szerint 7-800 millió forintba kerülne a testület felállítása, működtetése pedig évi 500 millióba.

Fényi Tibor, a Környezetvédelmi Minisztérium tanácsadója elmondta: sajnálják, hogy Illés Zoltán és a Fidesz az elmúlt négy évben nem tett semmit a zöldkommandó felállítása érdekében. A minisztérium az Illés által javasolt környezetvédelmi kommandó helyett inkább a természetvédelmi felügyelők jogkörének bővítését tervezi, és nem hoz létre újabb testületet.

A zöldtárca szerint ugyanis a környezetvédőknek nincs szüksége lőfegyverre. Ennél sokkal fontosabb, hogy a felügyelők hatósági jogosítványokat kapjanak, mert így léphetnének fel hatékonyabban a környezetet károsítók ellen. A többletjogok lehetővé tennék, hogy a természetvédelmi felügyelők bejuthassanak olyan gyárak, vállalkozások területére, ahol ellenőrizni akarnak. Jelenleg ugyanis ezt nem tehetik meg a terület tulajdonosának hozzájárulása nélkül.

A kibővített jogkör azt is lehetővé tenné, hogy amennyiben visszaéléseket tapasztalnak a természetvédelmi felügyelők, joguk legyen a helyszínen intézkedni, így akár azonnal leállíttatni a munkát a szennyezést okozó vállalatnál.

Illés hétfői sajtótájékoztatóján azt is javasolta Kóródi Mária környezetvédelmi miniszternek, hogy vizsgáltassa felül a négyes metró nyomvonalát, mert a Gellért-hegyi hőforrások veszélybe kerülhetnek az építkezés miatt. A tárca sajtóosztályán ezzel kapcsolatban annyit mondtak, hogy a minisztérium álláspontja nem változott a négyes metróval kapcsolatban, nem tervezik azt, hogy felülvizsgálják a nyomvonalat.

Emellett a fideszes politikus részletes hatástanulmány elkészítésére is felkérte a zöldtárcát a Biatorbágyon tervezett kábelgyár ügyében. Szerinte ugyanis szennyezné a környezetet a létesítmény. A Környezetvédelmi Minisztérium Illés felvetésével kapcsolatban közölte: Kóródi Mária már több mint egy hete megvizsgáltatta a kábelgyár ügyét. Ekkor kiderült, hogy a vállalatnak nincs környezetvédelmi engedélye, ezért nem is építkezhetnek.