Magas végkielégítések több minisztériumban

Noha több tárcánál még nem készült el a kormányváltással távozó munkatársak személyi kiadásainak összegzése, a Magyar Hírlap körkérdéséből kiderült: egyes minisztériumoknál igencsak gáláns kifizetések történtek.

Szépen megköszönte távozása előtt a közvetlen környezetébe tartozó emberek munkáját a volt egészségügyi miniszter. Mikola István nyolc közeli munkatársának összesen 33,3 millió forintot fizetett ki, miután a választások után felmentetéssel, illetve közös megegyezéssel "kimentette" őket a tárcától.

A volt szociális miniszter, Harrach Péter 18,8 millió forintot áldozott a tárcakeretből annak a tíz embernek a végkielégítésére, illetve jutalmazására, akiktől még ő vált meg az új kormány megalakulása előtt.

Mindkét tárcánál elsősorban a miniszteri kabinetben dolgozó politikai alkalmazottak részesültek kedvező elbánásban. Ők nemcsak abban különböznek az "átlagos" minisztériumi alkalmazottaktól, hogy megbízatásuk alapvetően politikai és nem szakmai, de abban is, hogy mivel nem minősülnek köztisztviselőnek, fizetésüket sem kell a köztisztviselői bértáblához kötni. Az is előfordult, hogy az utolsó napokban köztisztviselővé minősítettek át politikai tanácsadókat, így a kormányváltáskor általában távozni kényszerülő politikai munkatársak "megúszták" a felmentést. A Medgyessy-kormány pedig nem is szándékozik megválni tőlük.

Mint az ismét egyesült Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium megbízott közigazgatási államtitkár elmondta: igyekeznek hasznossá tenni őket, az alapvető elvárás ugyanis nem a politikai, hanem a szakmai lojalitás. Pordán Endrétől a lap megtudta azt is, hogy bár még várhatók személyi változások a tárcánál, ezeknek már nem lesz anyagi vonzatuk.

Nem úgy, mint az eddigieknek. A volt Egészségügyi Minisztériumból az új tárcavezető, Csehák Judit két helyettes államtitkárt, az egykori szociális minisztériumból pedig három helyettes államtitkárt és a közigazgatási államtitkárt mentette fel, távozásuk összesen 90 millió forintba került. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának és az Országos Tisztiorvosi Hivatal két vezető tisztségviselőjének menesztése sem ment ingyen, Pordán Endre azonban még nem tudta megmondani, tőlük mekkora végkielégítéssel váltak meg.

Nem éri el az ötmillió forintot az az összeg, amelyet az Igazságügyi Minisztérium fizetett ki a személyi változásokkal kapcsolatban. Távozása előtt Dávid Ibolya miniszter négy alkalmazottnak mondott fel: a személyi titkárának, a helyettes kabinetfőnöknek és két titkárnőnek. Közülük hárman kaptak végkielégítést, ennek együttes összege 355 ezer forint volt. Bárándy Péter miniszter egy helyettes államtitkár és egy főosztályvezető távozását látta indokoltnak. Részükre 4 millió 540 ezer forintot fizettek ki összesen.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban van olyan státus, amelyben a váltáskor bruttó 20 millió forint körül lesz a végső kifizetés. A teljes összegről eddig nem készült összesítés. A legtöbb "búcsúpénz" a közigazgatási államtitkárnak, valamint a két helyettes államtitkárnak jár.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KVM) minimális összeget emésztettek fel a kormányváltást követő személycserék. A választások óta két magas beosztású vezető távozott, közülük is csak egyikük - az integrációs ügyekért felelős Vass Nándor helyettes államtitkár - végkielégítéssel. A másik felmentett - Tardy János természetvédelmi helyettes államtitkár - más beosztásban a minisztériumban folytatja szakmai pályafutását. A KVM sajtóirodájától kapott információ szerint a tárca előző vezetője, Turi-Kovács Béla egyetlen közvetlen munkatársa sem kapott felmentésekor végkielégítést.

A Honvédelmi Minisztériumban (HM) a kormányváltást megelőző három hónapban egyetlen munkaviszony-megszüntetést sem hajtott végre az előző vezetés, így "kádermentésről" sincs szó Szabó János (FKGP) esetében - tájékoztattak a tárcánál. Az új miniszter mindössze hat - vezető beosztású - személytől (államtitkár és helyettes államtitkár) vált meg. Ezek az ügyek még nem zárultak le, így egyelőre nem tudják, mennyibe kerülnek a HM-nek a személycserék.

A választások utáni és a tárca átadása közötti időszakban négy főnek szűnt meg a közszolgálati jogviszonya felmentéssel a BM-ben. A hathavi felmentési időre járó, a besorolásuknak megfelelő illetményükön túli végkielégítésben senki sem részesült. Az új miniszter hivatalba lépése óta egyetlen főt mentettek fel. Ő a hathavi felmentési időre járó helyettes államtitkári illetményén túl a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 1997. évi LXXIX törvény 29. paragrafus 6. bekezdésében meghatározott végkielégítésben részesült.

Az oktatási minisztériumban a MH kérdésére azt válaszolták: még nem készült el a végkielégítések összegzése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK