Alaptalannak nevezte a Magyar Televízió Rt. elnökének lemondásáról szóló sajtóértesüléseket Kertész Viktória, az intézmény sajtóreferense. Mendreczky Károly távozásának lehetősége azt követően merült fel, hogy az MTV kuratóriumának elnöksége június 24-én az intézmény alelnökévé választotta Ragáts Imre pénzügyi főigazgatót. A döntés lehetővé tenné, hogy Mendreczky távozása esetén Ragáts foglalja el a megüresedett elnöki széket, ezért a határozatot több napilap is úgy értelmezte, hogy Mendreczky távozni készül.

Kertész Viktória, a Magyar Televízió Rt. sajtóreferense alaptalannak minősítette a Mendreczky Károly lemondásáról szóló híreket. Azt is közölte: a kuratórium elnöksége nem azért nevezte ki az MTV alelnökévé Ragáts Imrét, mert Mendreczky távozni készül.

Továbbra is az elnök távozását követeli az MSZP. Újhelyi István, a párt médiapolitikusa az [origo]-nak válaszolva kijelentette: "Az MTV nem érdemelte ki a 'fair play' díjat a választások alatt sugárzott műsoraival. Az elnöknek ezek után illene benyújtania lemondását." Újhelyi azt is elmondta, hogy az MSZP azért nem tesz konkrét lépéseket Mendreczky eltávolítása érdekében, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé.

Vitákat váltott ki a Magyar Televízió kuratóriumának május végi elnökségi döntése is. A határozat megduplázta a Mendreczkynek távozása esetén járó végkielégítést. A tévéelnöknek eredetileg tizenkét havi fizetés járt volna távozásakor, a módosított szerződésben már ennek a duplája szerepel. Ez közel 29 millió forint "bánatpénzt" jelent. A nem egyhangú határozat közvetlenül azelőtt született, hogy az új Országgyűlés döntése értelmében az MSZP és az SZDSZ is delegált tagokat a testületbe.

Újhelyi nem tartja etikusnak Mendreczky végkielégítésének megduplázását. A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy ez a döntés olyan helyzetben született, amikor az MTV többmilliárdos hiánnyal küzd, melynek okát több szerv is vizsgálja. A szocialista és szabad demokrata tagokkal kiegészült kuratórium vizsgálja a döntést.