Jó kezekben volt-e az ország? - lényegében erre a kérdésre keresi a választ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a következő fél évben. Így ellenőrei szinte minden olyan intézménybe ellátogatnak, amelyről az a hír járja, hogy túlzottan lazán kezelte a közpénzt - derül ki a Kehi következő féléves munkatervéből.

A Kehi feladata annak tisztázása, hogy szabályszerűen gazdálkodtak-e a közpénzekkel a kétes ügyek révén hírbe keveredett állami intézmények. A politikai indíttatású célvizsgálatokat számos rutinellenőrzés is kiegészíti.

Az előzmények ismeretében nem véletlen, hogy a Kehi az elsők között látogat el a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB), s a tulajdonában álló nagyobb gazdasági társaságok könyvelésében is vizsgálódni kezd. De hamarosan átszámolják az Országimázs Központ büdzséjét is az államháztartás belső ellenőrei. Nagyító alá kerül a Magyar Posta utóbbi négyévi gazdálkodása, külön munkatervi feladat a választások első fordulója után született kormányzati kezességvállalások és a Nemzeti Színház építésével kapcsolatos ügyek áttekintése. Legkésőbb szeptember végéig kiderül, valóban "jó kezekben volt-e az ország": átvilágítják a Széchenyi terv egész pályázati rendszerét.

Sajnálatos színfolt a 2002. évi választások lebonyolításának pénzügyi utóellenőrzése, hiszen a kormányzati szerepvállalást kritikusan értékelték az EBESZ választási megfigyelői. Másrészt óvatosságra intheti a Kehit, hogy az új parlament májusban egyhangúlag jóváhagyta Pintér Sándor belügyminiszter pénzügyi beszámolóját.

Áttekinti a Kehi a központi szervek vagyonkezelési gyakorlatát, különös figyelemmel a közhasznú társaságokra. Az Orosz Köztársasággal szembeni követelések törlesztéseként érkezett haditechnikai eszközök elszámolásának ellenőrzése is a következő hónapok feladata. Az előző kormányzati ciklusról "áthúzódó" ügyek között említhető a földművelésügyi tárca PHARE-irodáinak ellenőrzése. A most megjelent kormányrendelet az ellenőrzés céljait, azaz a kabinet elvárásait is meghatározza. Az MFB vizsgálatánál például tisztázandó, megfelelően juttatták-e érvényre az állami tulajdonosi érdekeket. Magyarán: a közérdeket szolgálták, avagy esetenként a kormánypártokhoz közel álló gazdasági társaságokat, illetve személyeket. Az imázsközpont viselt dolgait áttekintve, a számviteli fegyelem, a közbeszerzési regulák, a munkaköri leírások, a felügyeleti ellenőrzés s az állami protokollköltségek között kutakodik a Kehi.

A posta vizsgálatánál a TETRA-rendszer pályáztatási körülményeit, meg a Postabank megvételének indokait firtatják. A kampány finisében átadott Nemzetit illetően olyan kérdésekre vár választ a kormány, betartották-e a tervezési szabályokat, s kiterjedt-e a fegyelem a közbeszerzési eljárásra. Ám a Széchenyi terv esetében azzal is beérné a kabinet, ha átlátható módon nyomon követhetők lennének utólag a Fidesz-kormány pályázatai a kiírástól a szerződéskötésig.