Nem követett el etikai vétséget Hende Csaba, az MDF egykori alelnöke azzal, hogy elvállalta Orbán Viktor felkérését a polgári körök szervezésére. Az MDF etikai bizottságának határozata szerint Hende döntése azért nem kifogásolható, mert új pozíciója nem ellenkezik az MDF érdekeivel.

Az MDF etikai bizottsága keddi ülésén megállapította, hogy Hende Csaba nem követett el etikai vétséget, amikor elvállalta Orbán Viktor felkérését a polgári körök szervezésére. Rubovszky András, a testület elnöke a döntést azzal indokolta, hogy a pozíció, amit Hende Csaba a polgári körök szervezésében betölt, nem ellentétes az MDF politikai érdekeivel.
 
Az etikai bizottság mindössze annyit kifogásolt, hogy Hende csak utólag tudatta a párttal döntését. A bizottság megállapította azt is, hogy szerencsésebb lett volna, ha az alelnök döntése előzetes egyeztetésen alapult volna.
 
Hende Csaba ügyét a pártszervezetek bejelentése alapján tárgyalta az etikai bizottság. A párt több tagja kifogásolta, hogy a demokrata fórum második embere a párt vezetőtestületének és elnökének tudta nélkül fogadta el Orbán Viktor felkérését a polgári körök szervezésére.

A párt vezetői már korábban is elfogadhatónak tartották Hende döntését. Dávid Ibolya, az MDF elnöke Hende felkérésével kapcsolatban korábban azt mondta: megtisztelő felkérés, amit Hende Csaba kapott, rendkívül sok feladattal és felelősséggel jár. Megértem, hogy ezért lemondott az MDF-ben viselt pozícióiról.

Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium volt politikai államtitkára lemondott az MDF országos elnökségében viselt tisztségéről, és az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának elnöki tisztéről is. Párttagságát és a képviselőcsoportban elfoglalt helyét megtartotta.