Kedd este az Országgyűlés elfogadta miniszterelnök elhárító múltja kapcsán javasolt vizsgálóbizottságok felállítását. Az egyik Medgyessy Péter múltját, a másik az összes, 1990 óta kormányzati tisztséget vállalt politikusét világítja át.

Kedden az Országgyűlés két vizsgálóbizottság felállításáról döntött. Mindkettő Medgyessy Péter kémelhárító múltja miatt kitört botrány miatt alakult. Az MDF kezdeményezte bizottság Medgyessy kémelhárító tevékenységének körülményeit fogja megvizsgálni. Az SZDSZ által javasolt másik bizottság az összes politikust átvilágítja, aki 1990 óta miniszterelnök, miniszter vagy politikai államtitkár volt. 

Az MDF által javasolt bizottság felállítását csak nagyon éles viták után fogadta el az Országgyűlés. Az MSZP először azt akarta elérni, hogy a bizottság csak július 31-ig működhessen. Ezt az MDF elfogadhatatlanul rövid időnek tartotta. Ezért az MSZP először hat napot, majd még kilencet engedett, augusztus 15-ig kitolva a határidőt. A fideszes Demeter Ervin ekkor azt javasolta, hogy a határidő legyen december 31. Ez a kormányoldal szerint házszabályellenes ötlet volt, mert a vita utolsó stádiumában már csak "koherencia zavarokat kivédő" módosításra van lehetőség.

Összeült az alkotmányügyi bizottság, ahol megállapították, hogy a december végi határidő alkotmányellenes. Az SZDSZ-es Eörsi Mátyás azonban felvetette, hogy legyen a határidő szeptember 15. Ezt Fodor Gábor és Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselők szavazatai után a bizottság elfogadta, az MSZP akaratával szemben. A szocialisták azonban ezt is házszabályellenesnek ítélték.

A parlamentben ekkor óriási vita kezdődött, Kovács László szocialista pártelnök a koalíciós szerződés megszegésével vádolta az SZDSZ-t, Kuncze Gábor SZDSZ-es pártelnök pedig rendre utasította Fodort és Eörsit. Eörsi így a szavazás előtt felállt a parlamentben, és elismerte, hogy a szeptemberi határidő is házszabályellenes, szavazzák meg az MSZP-s javaslatot a szabad demokraták is.

Végül tehát felállhat a bizottság, de csak augusztus 15-ig működhet. 

Ezzel párhuzamosan a képviselők már megszavazták az SZDSZ indítványát, amely bizottságot javasolt a rendszerváltás óta felálló kormányok tagjainak érintettségének vizsgálatára.

Ez a bizottság szeptember végéig ülésezik majd. A javaslat szerint nyilvánosságra hoznák az érintettek listáját. Felvetésünkre, hogy az államtitkot képező információkat hogyan tudják nyilvánosságra hozni, Kuncze Gábor azt mondta, hogy az is egy lehetőség, hogy nyilvánosságra hozzák azoknak a nevét, akiket vizsgáltak, valamint azokét, akiket nem találtak érintettnek, így aki maradna, arról tudható lehet, hogy érintett.

Mindkét bizottság tagjait a legszigorúbb, C típusú vizsgálatnak vetnek alá, mert államtitkokat kell majd kezelniük.

Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság tagjait:

Elnök: Balogh László (MDF)

Alelnök: Toller László (MSZP)

Tagok: Csiha Judit ( őt augusztus 1-én Wiener György váltja majd fel), Vadai Ágnes (MSZP); Körömi Attila, Nyitray András, Simicskó István (Fidesz); Bőhm András (SZDSZ).

A kormányzati szerepet vállaló politikusokat átvilágító bizottság tagjai:

Elnök: Mécs Imre (SZDSZ)

Alelnök: Demeter Ervin (Fidesz)

Tagok: Dávid Gyula, Simon Gábor, Tóth Károly (MSZP); Kovács Zoltán, Répássy Róbert (Fidesz); Csáky András (MDF)