Varga Mihály vagy Áder János lehet a Fidesz frakcióvezetője

Nem választott új frakcióvezetőt a múlt héten lemondott Pokorni Zoltán helyére a Fidesz képviselőcsoportja. A jövő hét hétfőn megtartandó választáson esélyes lehet Áder János, a párt ügyvezető alelnöke, vagy Varga Mihály volt pénzügyminiszter.

A Fidesz frakciója hétfőn egész napos győri tanácskozásán választja meg új vezetőjét - jelentette be a képviselőcsoport ülését követően Deutsch Tamás. A frakcióvezető-helyettes elmondta: mivel a pártban nincs rivalizálás, nem lesznek indulók a posztért, hanem a párt és a képviselőcsoport elnöksége fogalmazza meg személyi javaslatát a frakciónak.

A Magyar Hírlap információi szerint Deutsch Tamást, akit Pokorni Zoltán lemondásakor javasolt utódjául, a képviselők többsége nem tarja alkalmasnak frakcióvezetőnek. A lap úgy tudja, a képviselők szerint ellene szól, hogy nem túl népszerű és sokan őt, a Fidesz budapesti elnökét okolják a párt katasztrofális fővárosi választási eredményeiért. A frakció vezetésére esélyes lehet Áder János, a párt ügyvezető alelnöke, vagy Varga Mihály volt pénzügyminiszter.

Pokorni Zoltán tegnap személyesen is tájékoztatta a frakciót lemondásáról, ezzel kapcsolatban a képviselők nyilatkozatot fogadtak el. Ebben a párt elnökségéhez hasonlóan megdöbbenésüknek és megrendülésüknek adtak hangot, kiemelve: sem politikai, sem jogi okok nem kényszerítették lemondásra a frakcióvezetőt. A frakció teljes emberi és politikai szolidaritással kiáll Pokorni mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK