Villámlátogatáson Budapesten a brit külügyminiszter

Medgyessy Péter miniszterelnök meghívására Budapestre látogatott Jack Straw brit külügyminiszter. A miniszterelnök hivatalában tartott szűk körű megbeszélésen a felek a kétoldalú viszony időszerű kérdései mellett a szorosabb együttműködésre helyezték a hangsúlyt.

Medgyessy Péter és Jack Straw
brit külügyminiszter

Fotó: MTI
A miniszterelnök meghívására villámlátogatásra Magyarországra érkezett Jack Straw brit külügyminiszter. A két politikus szűk körben megtartott eszmecseréjén Medgyessy Péter kiválónak nevezte a magyar-brit kapcsolatokat és megerősítette Tony Blair brit miniszterelnök hivatalos magyarországi látogatásra szóló meghívását.

A magyar kormányfő tájékoztatta tárgyalópartnerét a kormány gazdasági és politikai célkitűzéseiről és a társadalmi megbékélésre irányuló erőfeszítéseiről. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy a magyar-brit szakértői konzultációs mechanizmus kínálta lehetőségekkel Magyarország EU-csatlakozási tárgyalásainak záró szakaszában fokozottabban élni kell.

Medgyessy Péter szorgalmazta a gazdasági együttműködés elmélyítését, amely többek között a kis-és középvállalatok támogatásában és a további brit tőkebefektetések formájában valósulhat meg.

A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar fél érdekelt a brit haderőreform tapasztalatainak tanulmányozásában is.