Országos tiltakozó demonstrációt tart a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) július 15-én, hétfőn - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke. Megyénként néhány helyszínen félpályás útlezárásra készülnek.

Azért döntöttek a tiltakozó akció megszervezése mellett, mert július 9-én 24 óráig nem kaptak pozitív választ felvetéseikre, azaz a földtörvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvényt nem oly módon módosította a hatalmon lévő koalíció, ahogyan azt a MAGOSZ elvárta volna - indokolt az érdekképviseleti vezető. Vagyis a kedvezményezettek közül nem a földtulajdonos földhasználók kerültek az első helyre a jelenlegi földhasználókkal (földbérlőkkel) szemben.

Ezért hétfőn megyénként egy-három helyszínen 8 és 16 óra között félpályás útlezárással kívánják felhívni álláspontjukra a magyar közvélemény és az uniós gazdák figyelmét is a MAGOSZ tagjai és szimpatizánsai. Jakab István utalt arra is, hogy véleményük szerint a földdel kapcsolatos törvények módosítására mindenképpen szükség volt, ezt már a szervezet az Orbán-kormány alatt is hangoztatta, ám szerintük a módosítások a földbérlőknek, a nagygazdaságoknak és a tőkebefektetőknek kedveznek, szemben a családi gazdaságokkal. Jakab István szerint a családi gazdaságokról és azok működéséről külön törvényt kellett volna alkotnia az Országgyűlésnek.

A MAGOSZ elnöke tájékoztatott arról is, hogy a Budapestre tervezett Kossuth téri nagygyűlést a jelenlegi helyzetben nem kívánják megtartani. A tervezett demonstrációt ugyanis politikamentesen kívánják megrendezni, mivel szerintük a szóban forgó kérdések a gazdákat érintik.