Főként a nyári munkát kereső diákokon nyerészkednek azok az álközvetítők, akik a jelentkezőknek több ezer forintért iskolaszövetkezetek ismert címeit és innen-onnan összeollózott, nem éppen aktuális állásajánlatait adják meg. Érdemes ezért közvetlenül a diákvállalkozásokhoz fordulni, amelyeknél inkább augusztusban lehet majd munkát találni, a vakáció első felében ugyanis túlontúl sok diák dolgozik.

Érdemes óvatosnak lenni azoknak a diákoknak, akik most keresnek maguknak nyári munkát. Több újsághirdetésben ugyanis álközvetítők kínálják segítségüket, akik igyekeznek hasznot húzni a vakáció idején dolgozni akaró fiatalokból. Különösen a vizsgaidőszak végeztével, ugyanis ezen a területen is "sok az eszkimó és kevés a fóka": a diákok tömegével szeretnének dolgozni, ám ennyi munkát nem tudnak kínálni a diákszövetkezetek.

Akadnak azonban, akik a jelentkezőknek 3-4 ezer forintos "közvetítői díjért" címlistát adnak meg "biztos és aktuális" munkalehetőségekkel. Mások 06/90-es emeltdíjas telefonszámon "szolgáltatnak" információt. A probléma csak az, hogy a listákon nagyrészt iskolaszövetkezetek ismert, mindenütt megtalálható telefonszámai vagy más, újságokból összeollózott állásajánlatok szerepelnek. Ezek egy része ráadásul két-három hónappal korábbi, és már régen nem érvényes. A tuti tippekért ezreket fizető diákok akkor döbbennek rá, hogy átverték őket, amikor a felkeresett címeken azt mondják: már régen elkeltek a meghirdetett munkahelyek.

Sokak szerint ezért egyszerűbb és célravezetőbb, ha mindenki közvetlenül a diákvállalkozásokhoz fordul. Igaz, a szövetkezeti törvény értelmében itt is van egy általában 500-1000 forintos belépési tagdíj, ezt azonban az első fizetésből vonják le, s ha valaki már nem akar többet dolgozni, visszakapja az összeget.

A diákok a munka jellegétől függően általában 350-700 forintos órabérre számíthatnak. A legtöbben könnyű fizikai munkát - csomagolást, borítékolást - végeznek, de a diákszövetkezetek irodai, fordítói vagy hoszteszmegbízásokat is kínálnak.

Rácz Attila, a Műegyetemi Iskolaszövetkezet igazgatója azt ajánlja: érdemes türelmesen várni, s újra és újra érdeklődni a választott szövetkezetnél. A cégeknél ugyanis gyakran a megrendelésektől függően váratlanul merül fel igény diákmunkára, így aki igazán akar dolgozni, az előbb-utóbb talál magának megfelelőt.

A legtöbben júliusban akarnak dolgozni, így augusztusban általában könnyebben lehet munkát találni - mondja az Universitas diákvállalkozás igazgatója. Marosi Zsolt szerint a gyanús hirdetések helyett érdemes folyamatosan böngészni az Universitas honlapját, amelyen mindig közzéteszik a legfrissebb állásajánlatokat.