A roma elittel tárgyal a romaügyi államtitkár

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős államtitkára tárgyalás-sorozatot kezdett csütörtökön roma közéleti személyiségekkel. Az első megbeszélés után csak általánosságokban beszéltek az együtt gondolkodás fontosságáról a résztvevők.

Teleki László körülbelül 20 fős csoportokban fogadja mostantól kezdve a roma elit képviselőit. A romaügyekért felelős államtitkár csütörtökön zenészekkel és színészekkel találkozott, legközelebb az írók, majd pedig a vállalkozók képviselői következnek. A megbeszélés sorozat célja, hogy "közös párbeszéd és közös gondolkodás induljon el" - mondta Teleki.

A megbeszéléseken felmerülő problémákat az államtitkár az Országgyűlés elé tárja. A mai megbeszélés után egyetlen konkrét ügyet említettek, ami problémaként felmerült: kiderült, hogy egyetlen cigány zenekar sem kap állami támogatást, holott az összes többi kisebbségnek van államilag támogatott együttese.

A tárgyaláson részt vevő művészek nevében Hollai Kálmán színész méltatta a megbeszélések jelentőségét, mert szerinte a tárgyalások hatására gyorsan megoldják majd a felmerülő problémákat. Konkrét ügyeket azonban nem említett Hollai sem. 

Teleki szerint a művészekkel folytatott tanácskozások közelebb vihetnek ahhoz, hogy "új keretet kapjon a kulturális másság és a hagyományok megőrzése".

Az [origo] megkérdezte az államtitkárt, hogy a vidéki, illetve a szegény romákkal hogyan képzeli a kapcsolattartást. Az államtitkár azt mondta, hogy egyre jobban működnek a regionális információs rendszerek, és ezt kihasználva érhető el a romáknak ez a rétege. 

Ma tárgyal a parlament a cigányügyi koordinációs bizottság felállításáról. Várhatóan a bizottság tagja lesz Zsigó Jenő, a Roma Parlament vezetője, aki a Horn-kormány idején Fodor Gábor kultuszminiszter tanácsadója volt, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki a választások előtt az MSZP-nek kampányolt, ugyanakkor éppen egy szocialista polgármester által kezdeményezett kilakoltatás elleni tiltakozásakor hallatta a közelmúltban a hangját. A bizottság harmadik tagja Farkas Flórián lesz, aki az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke, és a Fidesz országgyűlési képviselője. A tanács elnöke Medgyessy Péter miniszterelnök lesz.   

KAPCSOLÓDÓ CIKK