Kurd demonstráció a Gellérthegyen

A Magyarországon élő kurdok és szimpatizánsaik egy csoportja tiltakozott a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorista szervezetté nyilvánítása ellen Budapesten, a gellérthegyi Szabadság-szobornál és az Európai Unió Európai Bizottsága magyarországi delegációjának rezidenciája előtt.

Said Sipan, a Kurdisztáni Információs és Kulturális Iroda politikai ügyekért felelős vezetője szerint a demonstráció az Európai Unió a PKK-t terrorista szervezetté nyilvánítása ellen irányul. A döntés ellen Európa számos nagyvárosában, Törökországban és Kurdisztánban is szerveznek demonstrációkat az ott élő kurdok. Said Sipan hangsúlyozta: a PKK megalakulása óta a kurd nemzet szabadságáért, a kurdok jogaiért küzd, az elmúlt 15 évben soha nem merült fel, hogy terrorista szervezet lenne. Hozzátette: a kurd hadsereg négy évvel ezelőtt letette a fegyvert, s a békefolyamat érdekében hivatalosan fel is oszlatta önmagát, így nem értik az uniós döntést.

A mintegy 30-40 főnyi, részben népviseletbe öltözött, kurd zászlókkal és "A kurdok békét és igazságot kérnek", illetve "Szabadságot Öcalannak" feliratú transzparensekkel tüntető csoport a Szabadság-szobortól rendőri biztosítás mellett vonult az Európai Bizottság rezidenciájához.