Országszerte tömegével jelzik a települési jegyzőknél az áprilisi parlamenti voksolás számlálóbiztosai, hogy nem vesznek részt az őszi önkormányzati választások lebonyolításában.

Ha tovább fokozódik az állítólagos választási csalások körüli politikai hisztéria, könnyen lehet, hogy a településeken képtelenek lesznek elegendő számlálóbiztost toborozni őszre - jelentette ki Forgács István, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

Az ország több mint tízezer szavazókörébe egyenként öt tagot kell választaniuk a helyi önkormányzatoknak a pártok delegáltjai mellé. A szavazókörök mellett azonban még a szavazatszámláló bizottságokba is kell tagokat delegálni. Ezek az emberek pártonkívüliek, de az önkormányzati választásokon még szigorú összeférhetetlenségi szabályoknak is meg kell felelniük. Nem lehetnek rokoni viszonyban egyetlen jelölttel sem. Mivel a munkát jelképes összegért végzik, a folyamatos vádaskodásokat érzékelvén, könnyen lemondanak erről a hálátlan feladatról.

Ezek az emberek 1990 óta vállalták a munkát, immár négy országgyűlési, három önkormányzati választást és több népszavazást bonyolítottak le hazai és nemzetközi elismerés mellett - mondta a jegyzőszövetség elnöke.