Figyelmeztető demonstrációt tartanak hétfőn a gazdák. Szerintük ugyanis mostanában módosuló szabályozás nem a családi gazdaságoknak, hanem a földbérlőknek, a nagy gazdaságoknak, és a tőkebefektetőknek kedvez. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint okafogyottá vált a agrárdemonstráció, ugyanis teljesen egyértelmű, hogy segítenek a termelőknek.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke bejelentette, hogy pénteki tárgyalásaik hiábavalósága miatt hétfőn demonstrációt tartanak tagjaik. A Magosz azért döntött a korábban már beígért, és a rendőrségnek is bejelentett demonstráció mellett, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőivel pénteken nem tudtak megállapodni.

A Magosz az FVM-mel folytatott tárgyalásain felvetette az előhaszonbérlet és az elővásárlás ügyét. A gazdák képviselői szerint a parlament előtt lévő földügyekkel foglalkozó törvényjavaslatok és országgyűlési határozati javaslat nem a családi gazdaságoknak, hanem a földbérlőknek, a nagy gazdaságoknak, és a tőkebefektetőknek kedveznek. Minderről a jövő héten szavaz az Országgyűlés.

Ugyanakkor az FVM és az érdekképviselet több kérdésben is egyetértett: például a földforgalommal kapcsolatos ellenőrzésben, amelyben mindkét fél azt vallja, hogy a lehető legszélesebb és legátláthatóbb módon kell lefolytatni. Közös álláspont alakult ki továbbá, hogy a helyi földhasznosító bizottságokban a különböző társadalmi csoportok képviselőinek részvétele fontos és szükséges.

A Magosz szerint a Nemzeti Földalapba minden állami földnek bele kell kerülnie, még a természetvédelmi területeknek is.

A figyelmeztető megmozdulást hétfőn 8 és 16 óra között tartják meg, ebben az időszakban a gazdák több megyében félpályás útlezárást szerveznek.

Az agrárminiszter szerint okafogyottá vált a sztrájk

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint okafogyottá vált a jövő hétfőre bejelentett agrárdemonstráció, ugyanis teljesen egyértelmű, hogy segítenek a termelőknek. Németh Imre ezt szombaton a Somogy megyei Orciban megrendezett aratófesztiválon mondta. Hozzátette, hogy a demonstrációt ezzel együtt tudomásul veszi, a demokrácia velejárójának tekinti.

A miniszter közölte: az elmúlt héten már aláírta azokat a rendeleteket, amelyek lehetővé teszik a gabona közraktárakban való elhelyezését, úgy a termelők, mint a végfelhasználók részére.

A miniszter kitért arra is, hogy ezen kívül 400 ezer tonna búzára tonnánként 1.500 forint exporttámogatást nyújtanak, és ennek a mennyiségnek a minőségvizsgálati díját is megtérítik. A malmi kettes minőségű búzára tonnánként 23 ezer forint alsó intervenciós árat hirdetnek meg, amely a közraktári rendszerrel kombináltan szeptembertől lép életbe.

Az agrárminiszter szólt arról is, hogy az aszálykárt szenvedett termelők érdekében készítenek egy, a két héttel ezelőtt meghirdetettnél lényegesen nagyobb volumenű adósságrendezési programot. Hozzátette: megtalálják a módját annak, hogy a Nemzeti Földalapon keresztül kielégítsék a családi gazdálkodók azon jogos igényét, hogy bővíteni tudják a gazdaságukat.