Hónapokat csúszhat a százmilliárdos árvízvédelmi terv

Az idén nyáron már nem fogadják el a százmilliárdos árvízvédelmi programot. Több hónapig is eltarthat az a szakmai egyeztetés, amit a környezetvédelmi tárca új vezetője kezdeményezett. Ő ugyanis az ún. Vásárhelyi-terv újragondolását tartja szükségesnek.

Bár sok jó javaslatot tartalmaz az előző kormány árvízvédelmi koncepciója, nincs még teljes szakmai konszenzus a tennivalókról - mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetője. Kóródi Mária ezért a terv ismételt megvitatását kezdeményezi.

Mivel a program helyenként szinte a Tisza újraszabályozását jelenti, s így jelentősen befolyásolja a folyó menti területek sorát, az egyeztetésben részt kell venniük a meghatározó szakmai, civil körök képviselőinek - hangoztatta Kóródi Mária.

A Magyar Hírlap információi szerint az ún. Vásárhelyi-terv újragondolása mögött a környezetvédők és a vízügy már-már tradicionális ellentétei állnak. A zöldek közül sokan a program megvalósításában - tározók, új árvízvédelmi töltések kialakításában - a vízügyhöz szorosan kapcsolódó, földmunkákra szakosodott cégek befolyását látják. Kóródi Mária ezzel nem ért egyet. "A Tisza szabályozása a maga idején nagyszerű tett volt, de ma már látjuk a hibáit is. Másodszor nem hibázhatunk" - fogalmazott a miniszter asszony.

Az új Vásárhelyi-terv kidolgozását a sorozatos tiszai áradások tették szükségessé. A tapasztalatok - leginkább a 2000. márciusi beregi gátszakadások - azt mutatták, hogy csupán a jelenlegi védművek magasításával, erősítésével nem lehet a gátak között tartani az egyre magasabban tetőző árhullámokat. Az új Vásárhelyi-terv legfontosabb eleme, hogy nem szorítják a folyót töltések közé, inkább szétterítik a vizet.