Szeptember végéig 50 ezer bizottsági tagot és póttagot kell megválasztani a helyi önkormányzati választásokra - írja a Népszabadság. A szavazatok újraszámlálása körüli viták miatt azonban ez nem lesz könnyű feladat. A szavazatszámlálók munkájának megkérdőjelezése miatt az áprilisi voksolás lebonyolításában segédkezők tömegével jelezték, hogy nem kívánnak részt venni az őszi választások körüli munkákban.

Mádl Ferenc köztársasági elnök múlt pénteken kitűzte október 20-ra a helyi önkormányzati választások időpontját. Ezzel több időpont is rögzített lett, így például szeptember 30-ig meg kell választani mintegy 33 ezer szavazatszámláló bizottsági tagot és 22 ezer póttagot. A szavazatok újraszámolása körüli viták miatt azonban nem lesz könnyű dolguk a helyi választási irodák vezetőinek.

Tóth Zoltán belügyi államtitkár egy hét végi rendezvényen megjegyezte, hogy egy belpolitikai válság kellett ahhoz, hogy a pártok rájöjjenek, hogy az önkormányzati választásokon saját érdekük a szavazatszámlálók közé saját embert delegálni - olvasható a Népszabadságban.

Orbán Viktor volt kormányfő az M1 Aktuális című műsorának adott tévéinterjújában hívta fel a figyelmet arra, hogy a demokráciavonalon várják a szavazatszedő bizottságokba delegálandók jelentkezését.

A szavazatszámlálók munkáját megkérdőjelező politikai megnyilatkozások, kezdeményezések és tüntetések után az áprilisi parlamenti voksolás számlálóbiztosai mozgalmat indítottak becsületükért. Majd a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Forgács István arról számolt be: országszerte tömegével jelzik a települési jegyzőknél a számlálóbiztosok, hogy nem vesznek részt az őszi önkormányzati választások lebonyolításában. Ha tovább fokozódik az állítólagos választási csalások körüli politikai hisztéria, könnyen lehet, hogy a településeken képtelenek lesznek elegendő számlálóbiztost toborozni őszre - mondta Forgács.