Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné kedden délben érkezett Budapestre Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására. A japán császár péntekig marad Magyarországon, találkozik a köztársasági elnökkel és Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével. A látogatásnak nagy jelentősége van, mivel japán császári pár még nem járt Magyarországon.


Forrás: MTI


A császári pár
MTI
Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné kedden délben érkezett Budapestre, ahol a császár  találkozik Mádl Ferenc köztársasági elnökkel és Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével. A japán császár péntekig marad Magyarországon, csütörtökön találkozik Demszky Gábor főpolgármesterrel és Medgyessy Péter miniszterelnökkel, pénteken pedig Göncz Árpád volt köztársasági elnökkel és Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével. A látogatásnak nagy jelentősége van, mivel japán császári pár még nem járt Magyarországon. Akihito császár a tervek szerint ellátogat Budapest nevezetességeihez, Visegrádra és Esztergomba is.

A japán császárság két és fél évezredes történetében az 1989-ben elhunyt Hirohito volt az első uralkodó, aki külföldre utazott, és Akihito a második császár, aki Európa földjére lépett 1993-ban. Akkor Olaszországban, Belgiumban és Németországban tett látogatást. A világ legrégebbi uralkodócsaládjában Akihito volt az első, aki nem istenként lépett a trónra. Ő az első olyan császár, aki maga választott feleséget, és akinek felesége nem az arisztokrácia köréből származik.

A császári családban gondot okoz jelenleg a trónöröklés kérdése, bár még egy generációra va megoldás: a következő császár a jelenlegi herceg, Naruhita lesz. Neki viszont egyelőre nem született fiúgyermeke, felesége - nyolc év házasság után - 2001 decemberében egy kislánynak adott életet. Ha néhány éven belül nem születik fiúgyermek a császári családban, elképzelhető, hogy alkotmánymódosítással lehetővé teszik a nők számára a trónöröklést Japánban.