Sok szavazatszámláló visszalépésére számít az Országos Választási Iroda (OVI) az őszi önkormányzati választásokon. Pontos számuk még nem ismert, mivel névsorukat legkorábban augusztus 21-ig kell leadni. A jelöltállítás határideje szeptember 27., az ajánlószelvényeket augusztus 23-ig meg kell kapniuk a választóknak - közölte az OVI vezetője.

A szavazatszámlálókat ért támadások miatt várhatóan sokan visszalépnek az önkormányzati választásokon való részvételtől a korábban megválasztott bizottsági tagok közül - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Azt azonban még pontosan nem tudják, hogy hány ember mond le megbízatásáról, mert a választott tagok névsorát augusztus 21-ig, a pártdelegáltakét pedig október 4-ig kell véglegesíteni.

Rytkó Emília elmondta, hogy a jelöltállítások határideje a helyhatósági választásokra szeptember 27., az ajánlószelvényeket pedig augusztus 23-ig kell mindenkinek megkapnia. A parlamenti választásoktól eltérően most mindenki több - akár négy - különböző színű ajánlószelvényt kap. Külön-külön szelvényen kell ajánlani ugyanis a polgármesterjelöltet, a főpolgármesterjelöltet és másik cédulán a képviselőjelölteket vagy a kisebbségi önkormányzati jelölteket. Rytkó közölte azt is, hogy a választásokra összesen 4 milliárd forintot különített el a Belügyminisztérium, ebből 1,5 milliárdot költenek az informatikai rendszerre.

Az OVI vezetője az [origo] kérdésére a szombati napilapokban közölt hirdetésekről azt mondta, hogy ezzel a listával kívántak véget vetni a szavazatszámlálókat érő támadássorozatnak. Az OVI két országos és 17 vidéki napilapban közzétette azoknak a szavazóköröknek a listáját, amelyekben újraszámlálták a voksokat. Rytkó Emília szerint erre azért került sor, mert  le kell zárni a tavaszi parlamenti választásokkal kapcsolatos vitákat és meg kell kezdeni a felkészülést az őszi önkormányzati választásokra.

Az OVI vezetője elmondta, hogy azokat az adatokat tették közzé, amelyek szerintük a legtöbb vitát váltottak ki. Az első fordulóval kapcsolatban Rytkó Emília szerint sokkal kevesebb panasz érkezett, ezért nem tettek közzé hetedikei adatokat. A listát mindenütt normál hirdetési tarifáért tették közzé Az ehhez szükséges anyagi alapot az Országgyűlési választásokról megmaradt, fel nem használt pénzekből biztosították - mondta.