Eloltották a tüzet a Hortobágyon

Nem lángol már a Nagyiván térségében kedden keletkezett tűz, de az utómunkák még folynak. A puszta ezer hektáron leégett. A tüzet villámcsapás okozhatta.

Már sehol sem lángol, de néhány helyen még izzik a puszta Hortobágyon. A nemzeti park területén, Nagyiván térségében kedden keletkezett tüzet ma a reggeli órákban sikerült eloltani. Az utómunkák még folynak - mondta el az [origo]-nak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense, Egyed Lajos.

A puszta 1000 hektáron égett le. A károk felmérése már megkezdődött.

A reggeli órákban már megállították a tűz terjedését, de foltokban még lángolt az aljnövényzet, a zsombék és a nád. Az éjszakai védekezési és oltási munkákat nehezítette, hogy a nehéz terepviszonyok miatt gépjárműfecskendővel a területet bejárni nem lehetett. A sötétség, az állandó szélirányváltozás és a nagy távolság miatt polgári védelmi, illetve tűzoltó egységet a terület belsejébe küldeni pedig túl veszélyes lett volna.

Miután Nagyiván települést is veszélyeztette a tűz, erőgépekkel védősávot szántottak a talajba, így megakadályozták a tűz továbbterjedését a község irányába. Az oltásban 40 polgárvédelmis segédkezett. Nagyiván mellett sikerült megmenteni egy állattartó telepet is.

A tűz okát egyelőre még csak találgatják, de miután vihar volt, a szakemberek szerint elképzelhető, hogy villámcsapás okozta a tüzet. A várható utómunkákról Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy valószínűleg ma egész nap szükség lesz a tűzoltókra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK