Páneurópai piknik kiállítás a Terror Házában

A Páneurópai piknikre emlékező kiállítás nyílt szerdán a Terror Háza Múzeumban. A megnyitón Tőkés László a kommunista visszarendeződésről, Pozsgay Imre a megtért kommunisták iránti megbecsülés fontosságáról beszélt.


Forrás: ORIGO


Pozsgay Imre és Tőkés László
a megnyitón
Fotó: Barakonyi Szabolcs

1989. augusztus 19-én tízezer ember zarándokolt Sopron közelébe, hogy a vasfüggönynél piknikezzen közösen a szögesdróttal elzárt osztrákokkal. A rendezvényen a határt védő szögesdrót kerítést megnyitották, és több száz NDK-s menekült lépte át illegálisan a határt Ausztria felé. Megindult az a folyamat, melynek betetőzéseként szeptember 11-én a magyar hatóságok hivatalosan is megnyitották az NSZK-ba vezető utat kelet-németek tömegei előtt. Néhány hónap múlva leomlott a berlini fal, és Németország egyesülhetett. Erre a piknikre emlékezik a Terror Házában szerdán megnyílt időszakos kiállítás, melynek 25 tablója megjárta már Debrecent és Berlint is. A Páneurópai Piknik ötlete a debreceni MDF szervezettől származott, és a szervezésben részt vettek a soproni ellenzéki pártok is.

A megnyitón részt vett Pozsgay Imre, aki 1989-ben államminiszterként egyik védnöke volt a rendezvénynek. A másik védnök Habsburg Ottó volt, akinek képviseletében fia, Habsburg György ment el a megnyitóra. Beszédet mondott Tőkés László, aki annak idején levélben üdvözölte a pikniket, és beszélt Szájer József, Sopron fideszes országgyűlési képviselője is.

Tőkés László visszaemlékezett, hogy annak idején temesvári parókiájába zárva figyelhette csak az eseményeket, és félelemmel, de elszánással írta meg kicsempészett üdvözlő levelét. "Nálunk a vasfüggöny helyett falvakat akar lerombolni a téboly" - idézte akkori levelét. Tőkés szerint azonban az akkori csodavárás megtévesztő volt, mert hiába látszottak leomlani a falak, csak elkezdődött egy folyamat, amely visszarendeződéssel fenyeget. Szerinte Magyarországon, Romániában és az RMDSZ-en belül is visszalopakodtak a kommunisták. Ezért Tőkés szerint most a hazugság falait kell lebontani.

Pozsgay Imre Tőkéssel szemben a megtérő kommunisták helyzetéről beszélt. Szerinte aki 1989-ben felismerte, hogy a rendszer bűnös és idegen, az megérdemli a társadalom megbecsülését. Pozsgay szerint az utóbbi hetek ügynökvitái is megmutatták, hogy mennyire kényes a határvonal áldozat és gonosztevő között, "és a nemzet akkor gyarapszik, ha a gödörből kikapaszkodóknak nem lépnek a kezére". Pozsgay szerint a piknik fő jelentősége, hogy először sikerült felrúgni a Varsói Szerződés diktátumát, és így nemzetközi hatása különleges volt.

Szájer József idézte Orbán Viktornak Nagy Imre temetésén 1989-ben elmondott beszédét, miszerint nem kell megköszönni a börtönőröknek, hogy nem akadályozzák a demokratizálódást. Szájer szerint nemzetközi csoda volt a piknik, ahol egy civil kezdeményezés kivívta az egész világ elismerését.

A kiállított tablók nem csak piknikre, hanem az 1989-es fordulat más eseményeire is emlékeztetnek. Jórészt fotók és újságcímlapok idézik fel a temesvári forradalmat, az NDK-menekültek várakozását a határon, a kerítés áttörésének pillanatait. Fotón láthatóak a rendezvény meghívói, és el lehet olvasni Tőkés üdvözlő levelét is.

Magyari Péter