Új vallomás a Galamb utcai robbantási ügyben

A hamis tanúzás következményeit is felvállalva, korábbi vallomásával homlokegyenest ellenkező állításokkal lepte meg a nyomozókat az egy évvel ezelőtti Galamb utcai gépkocsi-robbantási ügy egyik koronatanúja. A Magyar Hírlap értesülésein szerint az illető kijelentette, hogy a vallomása alapján öt hónapja előzetes letartóztatásban lévő felbujtó valójában ártatlan, s csak a családját ért életveszélyes fenyegetéssel vették rá a terhelő vallomásra.

A rendőrség várhatóan heteken belül lezárja a nyomozást a tavaly júniusi Galamb utcai robbantás ügyében. Annak ellenére, hogy a vád egyik fontos tanúja, Sz. Antal az elmúlt napokban jelentősen változtatott korábbi vallomásán. A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói úgy vélik, miután a többi tanú továbbra is kitart eredeti állítása mellett, az új vallomás nem befolyásolja az eljárás kimenetelét.

Az V. kerületi Galamb utcában múlt év június 23-án hajnali 2 órakor robbant fel egy Mazda 121-es típusú személygépkocsi, aminek következtében másfél millió forintos kár keletkezett. Másik két autó kiégett, a környező házak ablakai és az üzletek kirakatai is megrongálódtak. Személyi sérülés nem történt. A gépkocsi az egyik belvárosi szórakozóhely tulajdonosa, S. Mihály élettársáé volt.

A rendőrség néhány héttel az eset után őrizetbe vette S. Mihályt, miután feltételezték, hogy ő maga szervezte a bűncselekményt, ezzel akarván gyanúba keverni egy üzleti konkurensét. S.-t ugyan két nappal később elengedték, ám ez év februárjában - már számos tanúvallomás és tárgyi bizonyíték birtokában - letartóztatták. Ugyancsak rács mögé kerültek azok az ukrán és magyar személyek, akik a robbanószerkezetet beszerezték, és a gépkocsira felszerelték, majd működésbe hozták. S. Mihályt felbujtással gyanúsítják, noha mindvégig állította, hogy lefizetett és megfenyegetett tanúk vallottak ellene, s az elfogott robbantókat egy haragosa bízta meg.

A lap információi szerint az ügy valamennyi részletét sikeresen feltáró nyomozásban a napokban nem várt fordulat történt. Egy szembesítés során az egyik koronatanú - a hamis tanúzás következményeit is vállalva - beismerte, hogy a családját ért fenyegetés, illetve némi díjazás fejében tett terhelő vallomást S. Mihályra. Az állítólagos fenyegető személyéről azonban - családját féltve - nem volt hajlandó semmit sem mondani a rendőröknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK