Toller László szocialista képviselő váratlan kéréssel lepte meg a miniszterelnök titkosszolgálati múltját kutató bizottságot: nyilatkozzanak a tagok, foglalkoztatta-e őket bármilyen formában a III/III-as csoportfőnökség. Az ellenzékiek nem válaszoltak, mert szerintük Toller az ilyen kérdésekkel el akarja terelni a figyelmet Medgyessyről.

Toller László (MSZP) bizottsági alelnök váratlan felszólítással kezdte a miniszterelnök titkosszolgálati múltját feltáró vizsgálóbizottság csütörtöki ülését: "napirend előtt mindenki igennel vagy nemmel nyilatkozzon, foglalkoztatta-e bármilyen formában a III/III-as csoportfőnökség." - mondta, miután negyedórás késéssel megérkezett szocialista társaival az ülésre. Az [origo] kérdésére elmondta, hogy nem hiszi, hogy bárki érintett lenne a bizottságban, de a teljesen tiszta működés kedvéért érdemes lenne válaszolni. Példaként említette az olaszországi maffiaellenes Tiszta kezek csoportot, amelynek alakuló ülésén három tagról derült ki, hogy köze van a maffiához.

A kérésre az ellenzéki képviselők nem voltak hajlandóak válaszolni. Simicskó István, a Fidesz képviselője, volt titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár felháborodottan tiltakozott. Szerinte az MSZP el akarja terelni a figyelmet Medgyessy Péter múltjáról, arra törekedve, hogy a bizottság inkább önmagával foglalkozzon. A képviselő szerint a kérdés értelmetlen azután, hogy minden tag C típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton esett át. Toller szerint ez nem igaz, mert csak a külföldi titkosszolgálatoknál végzett tevékenységre tértek ki az átvilágítók. Mindkét képviselő a napokban esett át az átvilágításon.

Balogh László (MDF), a bizottság elnöke először megkérdezte, hogy Toller felvetésének van-e köze ahhoz, hogy a szocialisták Szili Katalin házelnökkel egyeztettek, és ezért elkéstek. Toller azt válaszolta, hogy nincs. Balogh ezt követően azt mondta, hogy a kérdés az MSZP kommunikációs stratégiájának a része, mellyel az érdemi munkát próbálják megakadályozni. Mert ha a képviselők válaszolnak, akkor eltérnek az eredeti témától, ha nem, akkor pedig lehet gyanúsítgatni a tagokat.

Toller azonban úgy véli, nem a szocialisták, hanem az ellenzékiek húzzák az időt. Szerinte azért erőltetnek Simicskóék minél több meghallgatást, hogy határidőre ne végezzen a bizottság, ne lehessen jelentést készíteni, és így minél tovább lehessen lebegtetni Medgyessy tisztázását. Ugyanakkor Toller megjegyezte, a bizottság gyorsan is végére járhat a Medgyessy-ügynek, mert a kormánypárti politikusoknak a miniszterelnök már mindent elmondott, és ezért biztos abban, hogy nem érheti meglepetés a bizottságot.  

Balogh végül egyedül válaszolt Toller kérdésére: volt kapcsolata a III/III-asokkal, ugyanis megfigyelték őt, és a jelentések alapján retorziókat is elszenvedett. Az elnök ezt követően ironikusan megkérdezte a tagokat, hogy ki puskázott matematikaórán általános iskolában, majd a bizottság rátért az előzetesen tervezett első napirendi pontra. 

A bizottsági ülésen a bizottság ügyrendjéről vitatkoztak, az álláspontok közeledtek is egymáshoz, de megállapodás nem született. Várhatóan a holnap reggel 10 órakor kezdődő ülésen szavaznak az ügyrend végleges formájáról.

Az ügyrendről folyó vita után, az ülés végén indulatos, személyeskedő vita alakult ki a bizottság tagjai között az ülésrendről. A kormánypárti képviselők javasolták, hogy előre meghatározott időben üljön össze a bizottság. Toller László szocialista alelnök javasolta, hogy a hét első három napján ülésezzenek, a fennmaradó napokon pedig a tagok ismerkedjenek a szakértők véleményével és az ülések jegyzőkönyvével. Toller az elől sem zárkózott el, hogy sürgős esetekben a hét bármely napján összehívható legyen a bizottság.

Az elnök és az ellenzéki bizottsági tagok szerint a szocialisták ezzel csak a bizottság érdemi munkáját szeretnék korlátozni. Balogh László kijelentette: "Nem fogom megengedni, hogy a kormánypártok küldöttei korlátozzák a bizottsági ülések szabad összehívására vonatkozó elnöki jogkörömet."