Grespiket kizárták a Petőfi-perből

Grespik László nem lehet a Megamorv Petőfi Bizottság ügyvédje, mert egy általa kiadott, majd a belügyminiszter által visszavont sírfelbontási engedély jogszerűségét kell eldönteni a perben. A csütörtökre tervezett ítélethírdetést októberre halaszották, mert nem egyértelmű: a belügyminiszter vagy a Belügyminisztérium az alperes az ügyben.

A Megamorv Petőfi Bizottság évekkel ezelőtt feltárt egy sírt az oroszországi Barguzinban, amelyben Petőfi Sándor földi maradványait vélték felfedezni. A Morvai Ferenc (vállalkozó, 1994-98 között kisgazda képviselő) szponzorálta kutatók szerint Petőfi Segesvárnál nem halt meg, hanem orosz fogságba került, és idegenben hunyt el. A barguzini leletet a magyar régészek többsége komolytalannak tartja, ezért a bizottság szerette volna elérni, hogy DNS-mintát vehessenek a Fiumei úti temetőben nyugvó Petőfi-hozzátartozóktól.

A sírfelbontást Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal azóta leváltott vezetője engedélyezte. Ezt a döntést azonban megsemmisítette Pintér Sándor akkori belügyminiszter, mondván, Grespiknek nem volt joga ebben az ügyben dönteni. A Megamorv szerint viszont a belügyminiszternek nem volt joga felülbírálni a döntést. A bíróság nem hozott ítéletet, mert nem volt világos, hogy a Megamorv a Belügyminisztériumot vagy a belügyminisztert perli.

A tárgyaláson a bíró jogerős végzésben kizárta Grespik Lászlót az ügyből, így már a csütörtöki tárgyalás nagy részén is csak nézőként vehetett részt. A volt közigazgatási hivatalvezető azért nem lehet a Megamorv ügyvédje ebben az ügyben, mert érintett a perben: a korábban általa meghozott és munkáltatója, a belügyminiszter által megsemmisített határozat a per tárgya. A bíróság az ítéletet októberre halasztotta.