Már csak az ítélet van hátra a Czeizel-perben

Czeizel Endre orvos-genetikus ártatlanságát hangoztatta az utolsó szó jogán előadott védekezésében csütörtökön a Fővárosi Bíróságon a pénzért külföldön történő örökbeadások miatt indult büntetőperben. Az ügyész a per minden vádlottjának felfüggesztett szabadságvesztést kért.

A vád szerint 1994-96-ban több, nehéz anyagi helyzetben lévő magyar nő a tengerentúlon szülte meg és adta örökbe gyermekét, amiért 1-8 ezer dollárt kapott. Az ügyleteket az Egyesült Államokból Gáti Marianna magyar származású amerikai-magyar állampolgár irányította, aki ellen Magyarországon nem indult eljárás.

Gáti Mariannával állt kapcsolatban jelen eljárás vádlottjai közül édesanyja, Rózsa Béláné, továbbá Czeizel Endre és tudományos titkára, Merhala Zoltán, akik az ügyészség szerint anyagi haszonszerzés céljából bűnsegédi magatartással segítették elő a jogellenes örökbeadásokat.

Csütörtökön Czeizel Endre azt mondta, hogy a vádbeli esetekről részben nem tudott, részben pedig nem külföldi örökbeadásról állapodott meg a kismamákkal, és kollégáit hibáztatta a történtekért.

"Sem bűnt, sem bűncselekményt nem követtem el, és büszke vagyok
arra, hogy az örökbeadások révén 70 életet menthettem meg, illetve
70 meddő házaspárt segíthettem hozzá a gyermekvállalás örömeihez" -
mondta a genetikus professzor. Czeizel Endre elmondta: a krízishelyzetben lévő kismamák önként jelentkeztek az általa vezetett intézetben, és vállalták az örökbeadást, ami ezekben az esetekben a legkisebb rosszat jelentette. A professzor szerint a vádban a tények tudatos elhallgatásával egy előzetes koncepciót próbáltak meg igazolni. Gáti Mariannával kapcsolatban Czeizel Endre úgy fogalmazott: számos külföldi együttműködés nagyon gyümölcsöző volt, ezért ezúttal sem gyanakodott.

"Sajnálom, hogy rossz emberismeretem miatt kapcsolatba léptem vele, és a nevemet mintegy védjegyként használhatta" - mondta Gáti Mariannáról az ügyben játszott szerepéről szólva a professzor.

Az örökbe adó, tettesi magatartással vádolt szülők közül egy vér szerinti apa arra hivatkozott: belesodródott az eseményekbe, úgy érezte, kész tények elé állítják, de az meg sem fordult a fejében, hogy törvénytelenséget követ el. Egy újszülöttjét Magyarországon örökbe adó asszony pedig azt mondta: nagyon megbánta tettét, családja - ahol 16-an vannak testvérek, de soha senkit nem adtak még csak állami gondozásba se - kitagadta a történtekért.

Az ügyhöz bírói szakban egyesítettek egy magyarországi, pénzért történő örökbeadást. Az ennek kapcsán bűnsegédi magatartással vádolt Körmendy-Ékes Judit, aki jelenleg az ORTT elnöke, az utolsó szó jogán kijelentette: semmit nem bánt meg, hiszen nem sértette senki érdekét. Az ügyészi vádban szereplő örökbeadóknak adott több százezer forintos költségtérítés kapcsán Körmendy-Ékes Judit leszögezte: senki nem tagadta, hogy így próbáltak segíteni nehéz anyagi helyzetben lévő családoknak, de az az ügyészi felvetés, hogy erről tételes elszámolást kellett volna vezetni, embertelen. "A mi meghurcoltatásunk már amúgy is jóvátehetetlen, ami  még megvédhető, az a család, a gyermek érdeke" - mondta Körmendy-Ékes Judit.

Az ügyész korábbi perbeszédében minden vádlottnak felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott, a védők ugyanakkor felmentést kértek.

A Fővárosi Bíróság július 24-re tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK