Műkincscsempészeket lepleztek le Lőkösházán

Félezernél több műkincs jellegű régiséget találtak két bolgár állampolgárnál csütörtökön reggel a lőkösházi vámhivatal munkatársai az országba belépő nemzetközi gyorsvonaton.

A Szófia és Budapest között közlekedő nemzetközi gyorsvonat határellenőrzésekor a pénzügyőrök két bolgár állampolgárnál tételes vámvizsgálatot tartottak. A Svájcba utazó bolgárok vámköteles árut nem jelentettek be, viszont a vámosok táskáikban, illetve a vasúti fülke szemeteskosarában több mint félezer műkincs jellegű régiséget fedeztek fel.

A csempészáru 278 darab 1800-1920-as kiadású papír bankjegyet, 23 bélyeget, 77 darab XII-XIV. századi bizánci ezüst pénzérmét, 105 darab II-IV. századi ezüst pénzérmét tartalmaz. Ezeken kívül előkerült még 50 darab különféle rendjel, érdemjel, kitűző, 3 kör alakú fémmedalion, 1 amfora alakú medalion, 1 ezüstgyűrű és több érme. Bár a szakértői vizsgálat még folyamatban van, de az előzetes becslés szerint a régiségek értéke a bankjegyek és bélyegek nélkül 4,5 millió forint körüli.

A műkincseket a pénzügyőrök lefoglalták, és csempészet bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tettek a Vám- és Pénzügyőrség Békés Megyei Nyomozóhivatalánál.