Műtétek maradnak el az altatóorvoshiány miatt

Hetek óta csak életmentő műtéteket végeznek az egri kórházban, mert 17 altatóorvos helyett jelenleg csak öten dolgoznak az intézményben. Az országban átlagosan 20 százalékos az aneszteziológushiány, de bizonyos területeken ennél is nagyobb.

Az ország 1300 altatóorvosi állásának 20 százaléka betöltetlen. Vannak olyan területek is, ahol ez az arány 30-40 százalék - írja a Népszabadság a Magyar Aneszteziológus és Intenzív Terápiás Társaság adataira hivatkozva. A szakemberhiány azonban ennél lényegesen nagyobb, mert a tartós helyettesítéssel megoldott álláshelyek nem kerülnek bele az összesítésbe. A térségeket tekintve Pest, Szabolcs, Somogy, Heves, illetve Békés megye bizonyos intézményeiben 30-40 százaléka betöltetlen az altatóorvosi állásoknak.

Az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházban hetek óta már csak életmentő műtéteket végeznek, mert nincs elég altatóorvos. A kórház sajtóreferense, Dr. Lajos Zoltán elmondta, hogy tizenhét aneszteziológusi státusból nyolc állás van betöltve. Közülük hárman jelenleg nem dolgoznak - terhesség, szabadság és szakvizsga miatt.

A Népszabadság beszámol egy olyan esetről, amikor egy beteg achilles-ínszakadás miatt várt műtétre. A kórház szakorvosa közölte a beteggel, hogy négy napon belül meg kell operálni, hogy a beavatkozás ne járjon kockázattal. A férfi a negyedik nap reggelén, egy pénteki napon bement a kórházba, az operációra várva. Akkor közölték vele, hogy nincs altatóorvos, és nem tudják elvégezni a műtétet. Attól tartva, hogy a hétvégén sem lehet elvégezni a műtétet, azonnal Budapestre utazott, ahol még aznap megműtötték. Volt olyan eset is, amikor egy vállműtétje utáni szegecskiszedésre váró férfi napokig nem evett, a műtétre várva. Majd haza küldték azzal, hogy majd értesítik a műtét idejéről.

A tapolcai kórház igazgató főorvosa, Dr. Ézsely Ferenc a lapnak elmondta, hogy náluk is van orvoshiány, így aneszteziológushiány is, és ez csak a dolgozók pluszmunkájával enyhíthető. A miskolci megyei kórházban sincs elég altatóorvos. Itt negyven állás betöltetlen.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Kovács Ágnes arról számolt be a Népszabadságnak, hogy altatóorvosokat az átlagos orvosi béreknél csak sokkal magasabbért tudnak alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK