Bizalmat erősített a MÁÉRT ötödik értekezlete

Csalatkozniuk kellett azoknak, akik úgy gondolták, hogy az új magyar kormánynak nem lesz kellő érzékenysége a határon túli magyarok problémái iránt, és azoknak is csalódniuk kellett, akik azt hitték, hogy teljesen tartalmatlan lesz a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) - nyilatkozta Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

Józsa László szerint a határon túl élő magyarság egyes köreiben valóban voltak kételyek azzal kapcsolatosan, hogy az új kormány összehívja-e egyáltalán a MÁÉRT-et, s ha megteszi, akkor mi lesz az értekezlet rendeltetése. "A VMSZ azonban sohasem volt bizalmatlan egyik magyar kormány iránt sem, és a jövőben is így fog viszonyulni a mindenkori kabinethez. A VMSZ nem érzelmi alapon, hanem racionális tények alapján kíván politizálni" - mondja Józsa. A politikus szerint, aki ilyen tekintetben "nagyobb érzelmi töltettel viseltetett a jelenlegi magyar kormány iránt, az a MÁÉRT után megkönnyebbülhetett".


Fotó: MTI


Medgyessy Péter a konferencia
résztvevőivel

Fotó: MTI
Józsa a szerdán Budapesten lezajlott MÁÉRT fő értékének azt tartja, hogy az értekezlet részvevői megértették és tudomásul vették: Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt szükség van a kedvezménytörvény módosítására. A politikus szerint a MÁÉRT résztvevői megnyugvással állapították meg, hogy e nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítése révén nem csonkulnak a törvényben biztosított kedvezmények.

A vajdasági magyar politikus szerint a MÁÉRT nagyon kooperatív hangulatban zajlott, és ilyen tekintetben kiemelkedett a korábbi értekezletek közül, ami mindenképpen jó hír. A Vajdaságban meghatározó támogatottsággal bíró párt alelnöke szerint nagyon fontos Medgyessy Péter miniszterelnök javaslata a Magyar Nemzet Házának megalapításáról. "Még közelebb áll a szívemhez a miniszterelnök javaslata az Ady Endre-ösztöndíj bevezetéséről. Ennek nagyon fontos ösztönző hatása lehet abban, hogy a fiatal generáció a szülőfődön való maradásban lássa jövőjét" - mondta Józsa László.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint a Kárpát-medencében - Magyarországon is - kétpólusúvá váltak a politikai elitek, és a VMDP-hez mindig is a Fidesz-MPP által képviselt polgári szemléletmód állt közelebb. Mindemellett a VMDP jó kapcsolatokat szeretne ápolni a mindenkori magyar kormánnyal, és igyekszik továbbra is olyan politikai tevékenységet kifejteni, amely tovább viszi a vajdasági magyarság autonómiatörekvéseit.

A VMDP fontosnak tartja, hogy a MÁÉRT-en a kétpólusú elitek mindkét szárnya képviseltesse magát. "Ilyen tekintetben személyesen is hiányolom, hogy nem volt ott az értekezleten Tőkés László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tiszteletbeli elnöke, és nem kapott szót Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke" - mondta a VMDP elnöke. Ágoston András szerint "már maga az a tény is örvendetes, hogy a Medgyessy-kormány összehívta az ötödik MÁÉRT-et". A politikus ugyanakkor úgy látja, hogy a szerdai értekezleten lényegi kérdésekről nem esett szó, holott a MÁÉRT-et akkor kell megtartani, amikor az egész nemzet számára fontos kérdésekről kell tanácskozni. Medgyessy Péter kormánya a kedvezménytörvény lényegi módosításra nem vállalkozhat, mert nagy presztízsveszteséget szenvedne. Ugyanakkor - véli a VMDP elnöke - a szlovák és a román kormány pont ilyen lényegi változtatást akar, ezért valószínűleg sokáig eltart az egyeztetés. "Közben folytatni kell a magyarigazolványok kiadását, mert a kedvezménytörvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket" - szögezte le Ágoston András.