Összesen három feljelentés érkezett rendőrök ellen a július 4-ei Erzsébet hídi, nem bejelentett demonstráció kapcsán. Ezek közül egy feljelentés ügyében már nyomozást megtagadó határozat született.

Három feljelentés érkezett rendőrök ellen a július 4-ei Erzsébet hídi, nem bejelentett demonstráció kapcsán, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt - mondta Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Mint mondta, ezek egyikében már nyomozást megtagadó határozat született, mert tömegoszlatás során jogszerű testi kényszert alkalmazott a rendőr.

Emellett két rendőr is feljelentést tett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Borbély Zoltán elmondta, hogy eljárás indult egy autós ellen, aki július 4-én este belehajtott a demonstráló tömegbe, és megsebesített egy tüntetőt.

A szóvivő elmondta, hogy az év első felében 17, tavaly pedig 29 eljárás indult a fővárosban hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége miatt. Ezek az ügyek vádelemeléssel, illetve megszüntetéssel végződtek, a szóvivő azonban ezek arányáról nem tudott beszámolni. Közölte, az ilyen típusú bűncselekmények nehezen bizonyíthatók, hacsak nem készült videofelvétel vagy orvosi látlelet, hiszen általában egy állítás és egy tagadás van egymással szemben. Hozzátette: a rendőrségi törvény a testi kényszert felsorolja mint intézkedési lehetőséget.