A kormány megkezdte az újabb száznapos program összeállítását, amelyben az elmaradt régiók felzárkóztatása, és az új típusú családtámogatás bevezetése kapna hangsúlyt.

A kormány újabb száznapos program elindítására készül. Medgyessy Péter miniszterelnök azt kérte Nagy Sándortól, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárától, Csehák Judit egészségügyi, és László Csaba pénzügyminisztertől, hogy terjesszenek elő javaslatokat, amelyekben a teljesítménynövelést és az esélyteremtést helyezik előtérbe - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A második száz napos program célja az elmaradt régiók felzárkóztatása, és új típusú családtámogatási rendszer kialakítása.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteken elmondta, hogy az első, már megvalósult száznapos programban összesen 170 milliárd forintot költöttek el. A nyugdíjasoknak kifizetendő 19 ezer forintos juttatásra összesen 60 milliárd forintot költenek, a méltányossági nyugdíjakra 400 milliót. Ezek folyósítását július 22-én kezdik el. A családi pótlékokra 18 milliárdot költenek, a közalkalmazottak 50 százalékos béremelésére 92 milliárdot. Az emelt fizetést a szeptemberi bérükkel vehetik át a közalkalmazottak. Ösztödndíjemelésre 1 milliárd forintot fizetnek ki - mondta Gál J. Zoltán.

Nem volt benne a száznapos programban, de belügyminiszteri javaslatra 1, 925 milliárd forintot juttat a kormány a rendőrségnek. Ezt a tájékoztatón részt vevő Lamperth Mónika belügyminiszter mondta. Az összeget a rendőrség működési feltételeinek biztosítására, a túlóra és késztenléti díjakra fordítják. Utóbbiakra 780 millió forintot költenek. A létszámhiány miatt plusz 500 fő beiskolázására félmilliárdot, a többit pedig veszélyhelyzetben dolgozó rendőrök védőeszközeinek beszerzésére költik.

Pluszköltségként jelenik meg a honvédségi illetmények 40-60 százalékos emelése is. Erről még az előző kormány döntött, de nem biztosított rá a fedezetet. Ezért erre át kell csoportosítania a kormánynak 11, 5 milliárd forintot.

Csillag István gazdasági miniszter szavait ismételve a kormányszóvivő is elmondta, hogy a jövőben közbeszerzési pályázat előzi meg a nagyobb beruházásokat, ezt csak az idén esedékes három autópálya-szakasz építésénél mellőzik, az építkezések így várhatóan olcsóbbak lesznek, mintha a Vegyépszer végezné azokat. Hogy mennyivel, az csak hétfőn, a tenderek felbontásánál derül ki - tette hozzá a szóvivő. Az állam és a vállalkozó, illetve a vállalkozó és az alvállalkozó között kötött szerződések nyilvánosak lesznek.

Az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítására beadható pályázatok leadási határideje ma járt le, két cég pályázott, ezekkel hétfőn megkezdődnek az egyeztetések.