Akihito japán császár négynapos látogatásának utolsó napján a Mátyás-templomban, a Halászbástyán és az Országos Széchényi Könyvtárban járt. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia elnöke ebédet adott a császár és Mádl Ferenc köztársasági elnök tiszteletére.


Forrás: MTI


A császári pár a könyvtárban
MTI
Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné kedden érkezett Budapestre, Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására. A császár négynapos látogatásának utolsó napján a Mátyás-templomban és a Halászbástyán járt, majd az Országos Széchényi Könyvtárban térképeket és könyvritkaságokat tekintett meg.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke díszebédet adott pénteken az akadémián a négynapos hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Akihito japán császár tiszteletére. A császár - aki maga is gyakorló kutató, halbiológus - az ebéd alatt a magyar-japán tudományos kapcsolatokról beszélgetett a magyar tudományos élet képviselőivel - áll az MTA sajtóirodájának tájékoztatásában. Az akadémia szorgalmazza a japán vállalatok kutatás-fejlesztési megrendeléseinek magyarországi növelését, valamint a két ország tudományos és oktatási intézményeinek szorosabb együttműködését.


Forrás: MTI


Ebéd az akadémián
MTI
Délután a japán uralkodó találkozott Göncz Árpád volt köztársasági elnökkel, majd az esti órákban - európai körútját befejezve - hazautazik. A japán császárság két és fél évezredes történetében az 1989-ben elhunyt Hirohito volt az első uralkodó, aki külföldre utazott, és Akihito a második császár, aki Európa földjére lépett 1993-ban. Akkor Olaszországban, Belgiumban és Németországban tett látogatást. A világ legrégebbi uralkodócsaládjában Akihito volt az első, aki nem istenként lépett a trónra. Ő az első olyan császár, aki maga választott feleséget, és akinek felesége nem az arisztokrácia köréből származik.