Balogh László, a Medgyessy Péter miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság MDF-es elnökét kérdezhetik kedden 16 órától az [origo] Társalgójában.

Az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottság célja, hogy megállapítsa, milyen körülmények között lett Medgyessy Péter miniszterelnök a III-as főcsoportfőnökség szigorúan titkos tisztje. Pontosan milyen munkát végzett, mennyi ideig, és azért milyen ellentételezést kapott.

A bizottság felállítása nem volt zökkenőmentes, csakúgy, mint eddigi munkája. Először az okozott botrányt, hogy a kormánypártok rendkívül rövid időt akartak kiszabni a bizottság számára. Végül augusztus 15-ét fogadták el határidőként, ám a jobboldal ezzel is elégedetlen.

Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke még a bizottság felállása előtt a sajtóhoz fordult azzal a kéréssel: közvetítsék indítványát, miszerint jelentkezzen minden személy, aki információval bír Medgyessy múltját illetően, esetleg irat birtokában is van.

Az első ülés szintén nem volt zökkenőmentes. A testület kormánypárti tagjai rosszhiszeműnek és elvakultnak nevezték Balogh eljárását, aki a bizottság tagjainak megkérdezése és beleegyezése nélkül kéretett be iratokat és személyeket a bizottság vizsgálatára.

A következő ülésen pedig Toller László szocialista alelnök okozott megdöbbenést a tagokban azzal a javaslatával: nyilatkozzanak a tagok, foglalkoztatta-e őket bármilyen formában a III/III-as csoportfőnökség.

Balogh László nem először tagja olyan bizottságnak, amely inkább a tagok vitájáról, mint az érdemi munkájáról vált ismertté. Balogh ugyanis már az olajbizottságnak is tagja volt, amely hosszas vizsgálódás után végül eredmény nélkül - az időből kifutva - fejezte be munkáját. Balogh azonban korábbi nyilatkozatában közölte: nem tart attól, hogy megismétlődnek az olajbizottságban történtek, és amennyiben nem lesz elegendő az idő, akár a bizottság újbóli felállítását is kezdeményezik.